Kárpát-medencei Összegyetemi Terepgyakorlat 2018 - Erdély

Kárpát-medencei Összegyetemi Terepgyakorlat 2018, Erdély

2018. augusztus 19-26.

Az on-line jelentkezés lezárult

Küldetésünk

A Magyarhoni Földtani Társulat Ifjúsági Bizottsága által életre hívott Összegyetemi Földtani Terepgyakorlat program célja, hogy kiemelkedő hazai földtani szaktekintélyek együttműködése révén a hazai földtudományi képzésekben résztvevő egyetemi hallgatók részére évente változó helyszínekkel közös nyári földtani terepgyakorlatot nyújtson.

Programunkkal az egyetemi képzési palettán olyan egyetemközi képzést kívántunk elindítani, mely során a hallgatók a már egyetemi előadások és laborgyakorlati foglalkozások során megszerzett tudásukat komplex módon tudják alkalmazni magas szintű szakmai normáknak megfelelő színvonalú terepi megfigyelések, és azok értelmezése során. A program kiemelkedő színvonalának biztosítéka, hogy a terepbejárások megtartására a legjobb földtani szakembereket kértük fel. A helyszíntől függően 5–7 napos terepgyakorlat változatos földtani objektumok tanulmányozását célozza meg. A terepi megfigyeléseket gyakorlati feladatok megoldása is kíséri, mellyel célunk a hallgatókat komplex gondolkodásra bírni. A terepi élmények elmélyítését megkönnyítendő színvonalas kirándulásvezetőt minden résztvevő hallgató rendelkezésére bocsátjuk.

A programba minden hazai és erdélyi földtudományi képzést nyújtó egyetem bevonásra kerül (Budapest, Debrecen, Miskolc, Pécs, Szeged, Szombathely, Veszprém, Kolozsvár). Ez a földtani terepgyakorlat egy meghatározó élménnyel gazdagíthatja a résztvevőket, amit a színvonal, a kihívást jelentő szakmai feladatok közös megoldása, a jó hangulat garantál. A közös terepi munka lehetőséget ad az eltérő egyetemeken tanulók közötti kapcsolatépítésre és az egyetemi oktatókkal, szakemberekkel való találkozásra, kötetlen beszélgetésekre. A program ezáltal a szakmai képzésen túl a jövő földtani generáció intézményi korlátokon átlépő összekovácsolását is szolgálja, elősegítve a hallgatók karrierének építését.

A Földtani Terepgyakorlat célja tehát a hallgatóknak egy olyan terepi programot nyújtani, mely során az eddig megszerzett tudásukat a gyakorlatban, szintetizáló jelleggel alkalmazhatják, miközben az egyetemek közötti szakmai-baráti kapcsolatok építésére és szorosabbá tételére is lehetőségük nyílik. Reményeink szerint ezen évente ismétlődő rendezvénnyel sikerül az ifjú geológusok egy összetartó közösségét megteremteni.

Budapest, 2018. április 24.

Tervezett program
0. nap: szállás az Eötvös Collegiumban vidékieknek
1. nap, (Aug. 19.): Bp-> Nagybánya (+Felsőbánya, Kapnikbánya): érces nap
2. nap, (Aug. 20.): Nagybánya-> Orotva: (Ditrói masszívum 1.) - Pál-Molnár Elemér
3. nap, (Aug. 21.): Orotva: (Ditrói masszívum 2.) - Pál-Molnár Elemér
4. nap, (Aug. 22.): Orotva-> Tusnádfürdő: Szováta (Medve-tó)- Parajd -Korond-Farkaslaka (sóbányászat, fürdőzés, kultúrprogram - Korondi vásár, Tamási Áron szülőháza Farkaslakán)
5. nap, (Aug. 23.): Tusnádfürdő: Csomád - Harangi Szabolcs
6. nap, (Aug. 24.): Tusnádfürdő: Persány-hg. - Sági Tamás
7. nap, (Aug. 25.): Tusnádfürdő-> Hátszeg: Brassó/Nagyszeben városnézés, Aranyi-hegy, Hátszegi-medence (Dinoszaurusz Geopark)
8. nap, (Aug. 26.): Hátszeg->Szeged->Budapest: hazaút. Út közben borvásárlás a Balla Géza pincészetes, a szegediek számára megálló az egyetemnél

Részvételi díj:
MFT tag diákoknak: 30.000.- Ft
Nem MFT tag diákoknak: 35.000.- Ft

A részvételi díj magában foglalja az utazást különbusszal, a szállást és étkezést valamint az adókat.