CRM-geothermal

CRM-geothermal (Raw materials from geothermal fluids: occurrence, enrichment, extraction) is a 48-months project funded by the European Commission that has started on 1 May 2022.

Az EU által finanszírozott CRM-geotermal projekt a kritikus ásványi nyersanyagok kitermelésének és a geotermikus hőnek - a földből származó, a nap 24 órájában rendelkezésre álló megújuló energiaforrásnak - a kombinált kitermelését kutatja.

A geotermikus tárolókból történő hő- és ásványi anyagok kombinált kinyerése számos előnnyel jár:

    - a beruházások megtérülésének maximalizálása
    - a környezeti hatások minimalizálása
    - további földterületek felhasználásának elkerülése
    - nem hagy bányászati nyomot
    - közel nulla a szén-dioxid-kibocsátás

 

Felhívás!

Kisfilm készítési versenyre 12-18 éves diákok részére.

Mutasd meg a kreativitásod és a geotermiával kapcsolatos tudásod egy összeurópai filmkészítési versenyen.

Részletek a CRM-Geothermal honlapján
 

Aktualitások:

2023.12.08.

CRM-Geothermal bemutatkozása két előadással a COP28 konferencián.

A beszámoló elérhető a projekt honlapján

2023.11.16.

A CRM-Geothermal projekt bemutatkozhatott a az akkumulátor gyártásban használatos kritikus anyagokkal foglalkozó európai konferencián

A teljes prezentáció elérhető a Materials for Batteries HUB oldalán. 

2023.10.18.

Sikeresen ért véget Cornwallban a CRM-Geothermalhoz köthető első teszt fázis. Részletek angolul elérhetők a sajtótájékoztató anyagában. 

2023.07.13.

CRM-Geothermal is jelen volt a geokémia szakterületének világ viszonylatban is legjelentősebb konferenciáján a Goldschmitt konferencián. Részletek a projekt honlapján

2023.05.16.

A CRM Geothermal projekt konzorciumi partnere Kenyában a Nairobi Egyetem. A német kancellár ellátogatott az egyetemre és a geotermális energia hasznosításának lehetőségeiről egyeztetett a projekt képviselőjével, Lydia Olakaval. A projekt fontos célja a döntéshozók tájékoztatása. Részletek elérhetők a projekt honlapján.

2023.04. 20.

A Miskolci Egyetem kollégáinak részvételével zajlott a törökországi mintavétel. A mintavétel célja a geotermális termelésben levő területeken a kritikus ásványi nyersanyagok jelenlétének felmérése volt. Részletek elérhetők a projekt honlapján.

 

A projekt első brossurája

Press release No. 1

A projekt második brossurája