EIT - ENGIE

Encouraging Girls to Study Geosciences and Engineering

ENGIE - Lányok, legyetek ti a holnap geotudósai! - Nézd meg a promóciós videót! (angol)        Magyar nyelvű promóciós videó

Letölthető: magyar nyelvű prospektus    magyar nyelvű poszter

Zárókonferencia, 2022. október 6.

Fotopályázat 2022

Fotopályázat 2021

FILMEK

Megjelent az

ENGIE projekt legújabb magazinja - legyél rendszeres olvasója, iratkozz fel!

 

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet Nyersanyag-közössége (EIT RawMaterials) támogatja az ENGIE projektet, melynek célja a  középiskolás (13-18 éves) korú lányok érdeklődésének felkeltése a földtudományok és a hozzá kapcsolódó mérnöki tudományok iránt annak érdekében, hogy a nemek közötti egyensúly javuljon ezeken a területeken. A projekt 21 európai országból 26 intézmény együttműködésével valósul meg. 2020 januárjában indult, és három évig tart.

 

A földtudományokban, különösen az ásványkincsek feltárása és a kitermelése területén, a nemek megoszlása egyértelműen a férfiak javára dől el. Ugyanakkor több tanulmány megerősíti, hogy a vegyes összetételű, sokszínű munkacsoportok kreatívabbak és innovatívabbak. Ez azt támasztja alá, hogy a nők részvétele az ásványi nyersanyagokkal kapcsolatos iparágakban is szükséges.

Az ENGIE  projekt középpontjában a középiskolás lányok állnak, mivel a pályaválasztással kapcsolatos döntéseket általában ebben az életkorban hozzák meg.

A projekt során kidolgozzák a tudatosságnövelő stratégiát, és létrehozzák az érdekelt felek nemzetközi együttműködési hálózatát a konkrét tevékenységek végrehajtására. Ezek a tevékenységek családi rendezvényeket, szabadtéri programokat, iskolai tudományos klubokat, bányalátogatásokat, mentori programokat, nemzetközi diák konferenciákat, a földrajz tanárok számára publikációs  lehetőségeket  és oktatási anyagok előállítását foglalják magukba.

————————————————————————

Az ENGIE program lányok számára meghírdetett filmpályázatának eredményeit itt tekinthetik meg,

A zsűri tagjai olyan szakemberek voltak, akikről az ENGIE, "Női példaképek a földtudományokban" címen rövid filmet forgatott. A hölgyeket itt mutatjuk be.

A pályázó lányok által is zsűrizett "Női példaképek a földtudományokban"  c. ENGIE filmek nyertese a portugál Monica Sousáról szóló film lett, az ő filmjét itt láthatják.

————————————————————————

Kutatók éjszakája programok az ENGIE projekt támogatásával 2020. november 27-én.
Véres ásványok nyomában - szerepjáték
A konfliktusásványoktól ivóvizünkig - Nők a geológia vonzásában  Nézd meg a filmeket!  A jövő bányászata      Budapest felszín alatti vizei
Időkötél - online játék
Dinoszauruszok és vadászaik az idő kötelékében

————————————————————————

Ásványok, kőzetek drágakövek a geológia szolgálatában - előadás az ENGIE program keretén belül, 2020. 09. 22.

————————————————————————

Az ENGIE projekt keretében 2020. szeptember 4-én online nemzetközi workshopot tartottak.
A műhely fő célja annak feltárása volt, hogy milyen motivációs tényezők szükségesek ahhoz, hogy a lányok számára a geológus, illetve geológus mérnöki pálya vonzó legyen.
Ebből a célból a geológiai szakmában, illetve a geomérnöki tudományok területén sikeres nőket hívtak meg a fórumon való részvételre.
A kiadott tájékoztatót itt olvashatják!

————————————————————————

Első lépésben kérdőívek készültek középiskolás lányok és tanáraik számára.

A kérdőívek kitöltésének időszaka lezárult

Online kitölthető kérdőív középiskolás diákok számára                   Online kitölthető kérdőív tanárok számára

Kérdőív középiskolás diákok részére (word)                    Kérdőív  tanárok számára (word)