Geotúra feketén-fehéren

Leírás: 

Kedvcsináló fotóalbum elérhető: Geotúra feketén-fehéren

Malmok Völgye geotúra sorozatunk következő helyszíne Kapolcs, ahol egy rövid falusétát követően a falu felett őrt álló Király-kő bazaltoszlopainál lépünk fel a Fekete-hegy kiterjedt vulkáni komplexumának változatos látnivalókat élénk táró geo-színpadára.

Bizonyára sokan jártak már vulkanikus területen, karsztos vidékeken, löszfalak mellett. De mindezeket egymás közvetlen szomszédságában, néhány órán belül nem sok túraútvonalon szemlélhetjük meg! Élményről-élményre, kőzetről-kőzetre léphetünk ezen az élő és élettelen természeti értékeket pazarul felvonultató geotúrán! Akik csak 2 órán át tartanak velünk, „beavatást nyerhetnek” a jégkorszakok és a bazaltvulkánosság korába, mialatt 4-5 millió évet utazhatnak az időben. Aki pedig a vállalja az egyáltalán nem megerőltető, 5 órás könnyed geotúrát, átgyalogolhat az egykor működő vulkánmezőn. Még nem esett szó az elképesztő kőzetkínálatról: Pannon-tó homokja, jégkorszaki lösz, változatos megjelenésű bazaltféleségek, különböző küllemű és korú mészkövek és dolomitok. A geotúra folyamán átlépjük a Déli-Bakony és a Balaton-felvidék határát és meglátogatunk egy drámai tektonikai folyamatokat megőrző kőfejtőt, ahol az Iszkahegyi Mészkő egy különleges helyi megjelenésében gyönyörködhetünk. A szeszélyes rajzolatú, tarka „henyei hamis márvány” egy hihetetlenül életteli tengeraljzat „kőbe írt” krónikája. Végezetül megkoronázzuk a programot azzal, hogy a Csurgó-kút karsztforrásától felsétálunk a Botos-hegy tetejére: ami egy szeméttelepből - a Bakony – Balaton Geopark egyik pályázatának köszönhetően - egyedülálló kilátással büszkélkedő kilátóponttá és geológiai bemutatóhellyé vált!

Visszatérve a Déli-Bakonyba még várnak minket újabb geo-csemegék: a Kapolcsra levezető Kecske-völgyben napfényben csillogó fekete ásványokat csodálhatunk meg a pazar vulkáni sziklafalak között kanyargó ösvényen!

Találkozási hely: Kapolcs, Kossuth utca 48., Művészvölgy Kúria

GPS: 46.955722, 17.608523 TÉRKÉP ITT

Geotúra dátuma és időpontja: 2024. április 28., vasárnap, 10:00

Geotúra hossza: hosszú túra: 14 km; rövid túra: 5 km

Geotúra várható időtartama: hosszú túra: 6-7 óra; rövid túra: 2 óra.

Társszervezet által biztosított faluséta: 20 perc 300 m

Geotúra nehézsége: közepes

Geotúra jellege: térítéses, faluséta + geotúra összesített részvételi díj(ak) : felnőtt 3500 Ft, nyugdíjas + diák (18 év felett) 2500 Ft, gyerek + diák (18 év alatt) 1500 Ft.

A rövid faluséta keretében Csermák Andrea, a malmok Völgye Alapítvány programszervezője a kapolcsi Kovácsműhelyt és Iskola Emlékházat mutatja be.

Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával!

Jelentkezési határidő: a túrát megelőző nap, 2024. március 23. (szombat) 20:00 óráig

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:

Sárdy Julianna geotúra-vezető

mobiltelefonszám: +36 30 491 0061

e-mail: sardyjulia@gmail.com

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott,

kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló; javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön a Bakony – Balaton Geopark vagy a Magyarhoni Földtani Társulat honlapján, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Kérünk, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre. A program során készült fotókat felhasználjuk kommunikációnkban, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretne a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető túravezetőnek.

Köszönjük!

Kérünk, amennyiben van rá módja közösségi közlekedéssel jöjjön a túrára!

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

Sárdy Julianna

geotúra-vezető

Mobil: +36 30 491 0061

E-mail.: sardyjulia@gmail.com