Juhász Árpád geológus szakkör az ELTE-n. Online beharangozó június 5-én!

Juhász Árpád geológus szakkör indult az ELTE TTK Természetrajzi Múzeuma és Társulatunk szervezésében

 

2020. Június 5-én lezajlott az online kedvcsináló beharangozó Juhász Árpád közreműködésével.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Magyarhoni Földtani Társulat (MFT), régi hagyományt újraélesztve, geológus szakkört indít a 2020-2021-es tanévben. A szakkör szervező szerepét az egyetem muzeális értékű gyűjteményeit tömörítő Természetrajzi Múzeuma vállalta fel és a foglalkozások során is szeretnénk kihasználni a múzeumi keretek különleges és látványos lehetőségeit. A történeti Ásvány- és Kőzettár, valamint a modern üvegpiramisban látható Biológiai és Őslénytani Kiállítás méltó helyszíne lesz a találkozóknak. Természetesen az Egyetem adta lehetőségeket is kihasználjuk: bepillantást kapnak a résztvevők a labormunkák rejtelmeibe, az egyetemi gyakorlótereket is megismerhetik, sőt nagyműszerek működését is bemutatjuk 1-1 foglalkozás keretein belül. Az „igazi, klasszikus” geológiai munka bemutatására időnként terepi programokat szervezünk hegyekre, völgyekbe, barlangokba, hévízforrásokhoz…, alkalmanként pedig külsős helyszíneket is meglátogatunk (múzeumok, cégek, kutatóintézetek).

Az egyes foglalkozások nem épülnek egymásra, kihagyással is követhetők a programok. A szakkör ingyenes.
Elsősorban középiskolás (9-12. osztályos) diákokat várunk, de bárki jelentkezhet, akit érdekel, mit rejt a Föld, hogyan alakulnak ki az őt alkotó ásványok, kőzetek, hogyan működnek a földtani folyamatok, mire jók az ősmaradványok, hogyan és miként tudja egy geológus az emberi tevékenységeket kiszolgálni, hatásait módosítani, vagy akár mentesíteni a károktól. A jelentkezők számától és a korosztályától függően alakítunk majd a tematikán és a csoport felépítésén.
Helyszín: az ELTE Természettudományi Kar Lágymányosi Kampusza lesz Budapesten, a Petőfi és a Rákóczi híd közti C épületben (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C)” idézet az eredeti hirdetményből

A valós indulás:
A tervektől kissé eltérően, szeptember helyett ugyan októberben, de elindítjuk a Juhász Árpád Geológus Szakkört. A jelenlegi járványügyi helyzetben nem rendszeres programokat tervezünk, hanem havonta egyszer, előre meghirdetett időpontban szervezünk (lehetőleg szabadtéri) foglalkozást/kirándulást vagy online előadást/beszélgetést. A programokat mindig az előző alkalommal pontosítjuk a járványügyi helyzetnek megfelelően. A szakköri foglalkozásokat szombati napokra tervezzük. Reméljük tavasszal már az eredeti tervekkel egyezően az egyetem épületében!
Szakkörre jelentkezés:
Az alábbi online jelentkezési lapot kérjük kitölteni: https://forms.gle/wrBbF2HiuektJBND8

Ha valaki nem szeretne járni a szakkörre, de szívesen követné az online előadásokat, vagy csak híreket szeretne kapni, hogy ajánlja ismerősnek (gyerek, unoka, testvér, szomszéd…) ezt jelezze a klara.kothay@gmail.com címre, hogy a híreket el tudjuk küldeni.

Tanárok figyelmébe:
A nagy érdeklődésre tekintettel elhatároztuk, hogy amint időnk és energiánk engedi, akkreditált tanártovábbképzést is szervezünk a témában. Részletek később.
Az érdeklődőket kérjük, töltsék ki az alábbi igényfelmérő kérdőívet!
https://forms.gle/uDpDnaJdbsg8LSap8

Nulladik/kedvcsináló/beavató foglalkozás - kissé rendhagyóan nem egy helyszínen.
Az első alkalommal a Magyarhoni Földtani Társulat által szervezett Geotóp napok rendezvényeire invitálunk mindenkit 2020. október  10-én. Központi szakkör helyszínként az ELTE Tatai Geológus Kertjéből induló rendezvényt jelöljük meg (2020.október 10.), DE mindenki válasszon nyugodtan a kínálatból a lakhelyéhez közelebbi, vagy érdeklődéséhez közelebb állót a kirándulások közül. Minden helyszínen szakképzett geológusok várják az érdeklődőket, a szakkörösöket külön szeretettel és lelkesedéssel. Kérjük, szóljanak a kirándulás vezetőjének, hogy a Geológus Szakkör résztvevői! Figyelem: nem minden túra ingyenes! Következő alkalommal megbeszéljük az élményeket és tapasztalatokat.

A tatai program

Geotóp nap a Tatai Geológus Kertben és a Kuny Domokos Múzeumban. A Geológus Kert bejárása után mindenki önállóan, vagy kis csoportokban, felfedező lap segítségével ismerkedhet meg a város építőköveivel („kővadászat”). Cél a Kuny Domokos Múzeum a várban, ahol a feladatlapok értékelése és kis ajándékok kiosztása után szakvezetéssel tekinthetik meg a résztvevők a múzeum időszakos kiállítását, majd szabad program a múzeum többi részében.

Az ENGIE nevű nemzetközi projekthez kapcsolódva pedig külön hívjuk a lányokat, hogy megmutassuk nekik a geológia szépségét, felkeltsük érdeklődésüket egy kellemes kirándulással egybekötve. Vállalkozó szellemű lányoknak külön csoportot szervezünk.
Részletes program:
•    Részvételi díj: nincs
•    Időpont: 2020. 10. 10. szombat 10.00-14.00
•    Információ: Kóthay Klára (TGK) klara.kothay@ttk.elte.hu, +36-20-4161754, Kürthy Dóra (Kuny Múzeum) kurthy.dora@kunymuzeum.hu, +36-30-2454302
1. A Tatai Geológus Kertben:
10.00-12.00: Szakvezetés a Geológus Kertben, ismerkedés a terület geológiájával
2. A "kővadászat" geotúra útvonala és rövid leírása:  
•    A túra indulása: 12.00 órakor a Tatai Geológus Kertből (2890 Tata, Fekete út 2.)
•    Túra hossza: kb. 2 km
•    Felszerelés: kényelmes cipő
•    Rajt: ELTE Tatai Geológus Kert (TGK) - Cél: Kuny Domokos Múzeum (KDM)
•    Túravezető: nincs, egyéni, vagy csoportos séta a városban felfedező lap és térkép segítségével
•    Túra időtartama: kb. 1 óra
•    Szervező: ELTE TGK, Kuny Domokos Múzeum, Magyarhoni Földtani Társulat,
3. A Kuny Domokos Múzeum programja:
13.00-13.30: „Kővadászat” beérkezés és eredményhirdetés
13.30: Kürthy Dóra: Múzeumi szakvezetés a „Környezetváltozás a Tatai-medencében” című természettudományos időszaki kiállításban, ahol a Porhanyóbánya történetével is megismerkedhetnek
A három programpont külön-külön is teljesíthető.
Találkozás szakkörösökkel: 2020. 10.10. 10.00 a Tatai Geológus Kertben (2890 Tata, Fekete út 2.)
Egyéb helyszínek a http://geotopnap.hu/turak-2020 honlapon. A túrákra jelentkezni az adott kirándulás oldalán feltüntetett elérhetőségeken lehet.

Mindenkit sok szeretettel várunk.

Jó szerencsét!
A Szervezők