Geotúrák a Jókai-bablevesfőző verseny keretében 05. 04.

Leírás: 

A túrán készült fényképek megtekinthetők ITT!

A Jókai-bablevesfőző verseny több mint 20 éves hagyománnyal rendelkező program, mely kitűnő alkalmat nyújt arra, hogy a gasztro-kínálatot egy természeti, kultúr- és tudománytörténeti ínyenc falatokkal megtűzdelt geotúrával is megfűszerezzük ebben a gyönyörű természeti környezetben.

Kedvcsináló fotóalbumok: Koloska Bablevesfőző verseny túra Jókai bablevesfőző rendezvény fotói

A 10:00 órakor induló „hosszú túra” az arácsi vasúti megállótól vezet el a helyszínre. Arács tucatnyi védett népi műemlék épülete között elhaladva felvillantjuk Balatonfüred térségének regénybe illő történelmi eseményeit és tiszteletünket tesszük a településhez ezer szállal kötődő geológus-geográfus Lóczy Lajos és geográfus-geológus Cholnoky Jenő előtt, akik a Balaton-kutatás hőskorszakának ikonjai voltak a 20. század küszöbén. A Koloska-patak mentén kanyargó ösvényen felfedezzük a falu határkövét, és azon túl már egy elfeledett zsidó-temetőnek és egy Árpád-kori letűnt településnek eredünk nyomába az erdő rejtekében. A Koloska-csárda tisztására kiérve a tágabb és szűkebb környék földtani múltjának legérdekesebb fejezeteit keltjük életre. A patakot kísérő galériaerdő értékes élőhely, melyet az itt kialakított tanösvényen mutatunk be.  A Jókai-bablevesfőző verseny színhelyén a Koloska-forrás körüli tisztáson egy fél órás ebédszünet erejéig bekapcsolódhatunk a bográcsok és a bennük a rotyogó Jókai bablevesek illatos és ízletes világába. TEHÁT NEM CSALÁS, NEM ÁMÍTÁS EZEN A GEOTÚRÁN MELEG ÉTEL VÁR MINKET EBÉDIDŐBEN AZ ERDŐ KÖZEPÉN! A rövid pihenő után a Koloska-forrástól 13:00 órakor egy további „rövid túrát” indítunk, mely a völgy felső szakaszát és a Koloska-sziklák tetejét veszi célba. Aki csak itt és ekkor szeretne bekapcsolódni, szeretettek várjuk a Koloska-forrásnál 13:00 órakor a völgy felső szakaszának legszebb látnivalóihoz.

Tiszteletünket tesszük Hamvas Béla heroikus hársfájánál, majd felkapaszkodunk a Koloska-sziklákhoz vezető fennsíkra, a tavaszi pompájában viruló karsztbokorerdő fái és virágai közé.

Találkozási hely a teljes túra résztvevői számára: Balatonarács, vasútállomás

GPS: 46.962589, 17.897507   TÉRKÉP ITT

Geotúra dátuma és időpontja: 2024. május 04. (szombat), 10:00 óra

Geotúra hossza: 6–2 km

Geotúra várható időtartama: 2 + 1 óra

Útvonal, látnivalók: Balatonarács – Koloska-völgy – Balatonarács

Geotúra nehézsége: könnyű–közepes

Geotúra jellege: térítésmentes

Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával!

Jelentkezési határidő: a túrát megelőző nap, 2024. május 3. (péntek) 20:00 óráig

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:

Sárdy Julianna, Magyarhoni Földtani Társulat - geotúra-vezető

mobiltelefonszám: +36 30 491 0061

e-mail: sardyjulia@gmail.com

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló; javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj a honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Kérünk, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre. A program során készült fotókat felhasználjuk kommunikációnkban, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretne a képeken szerepelni, kérjük jelezze a túravezetőnek.

Köszönjük!

Kérünk, amennyiben van rá módja közösségi közlekedéssel jöjjön a túrára!

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:

Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu