UNEXMIN

 

A projekt lezárult

Az UNEXMIN projekt záróbeszámolója 2019, október

Budapesten, a Molnár János-barlangban tesztelték az UNEXMIN projekt által kifejlesztett robotot július elején. A megjelent újságíróknak sajtótájékoztatót is tartottak.

A kiadott sajtóanyagot itt olvashatják.
Egyéb média megjelenések:

https://ng.hu/tudomany/2019/07/10/autonom-buvarrobot-tesztelese-a-budapesti-molnar-janos-barlangban/
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/viz-alatti-szemle-robottal-7083560/
https://www.sonline.hu/digitalia/hazai-vizi-robot-juthat-nemzetkozi-piacra-1666505/

 

Az UNEXMIN Konzorcium egy újszerű robot által végzett bánya felderítő rendszert dolgoz ki, mely az elöntött földalatti bányák automatikus felderítéséhez lesz használható. Az UNEXMIN által kifejlesztett technológia megnöveli az európai kapacitást a felhagyott bányák ásvány potenciáljának újra értelmezésében, kisebb feltárási költséggel és bármi más későbbi bányászati műveletre vonatkozó befektetés megnövelt biztonságával. A ma már el nem érhető történelmi helyek adatainak visszakeresésével segíti majd Európa egyedi bányászati örökségének dokumentálását és megörzését.

Mint az UNEXMIN project egyik tagja, az European Federation of Geologists (EFG) létrehozza az elöntött bányák adatbázisát Európában. Különös figyelmet fordít azokra a múltbeli, fémes ásványokat termelő bányákra, amelyek nem vizsgálhatók búvárokkal a mélységük vagy hozzáférési nehézségek miatt. Az EFG ugyancsak adatokat gyűjt bármely más elöntött bányáról, szerkezetről, amelynek kultúrális és/vagy régészeti jelentősége van és az UNEXMIN technológiával újra vizsgálható.

Magyar nyelvű szórólap                   Magyar nyelvű brossúra

A projektben létrehozott robot működésével kapcsolatos videókat itt tekintheti meg
 

The European Inventory of Flooded Mines is now online!

Press releases - Beszámolók angolul

2019 October 2019 September 2019 July 2019 June
2019 May2 2019 May1 2019 February  
2018 October 2018 July 2018 May 2018 February
2017 July 2017 February 2016 November 2016 Július

EREDMÉNYEK

Az UX-1-es UNEXMIN robot első autonóm tesztje Idrija felhagyott higany bányájában sikerrel fejeződött be

Az UNEXMIN projekt második terepi tesztjét sikerrel hajtotta végre az UNESCO világörökség részét képező Idrija (Szlovénia) higany bányájának elárasztott részében szeptember 10 és 21 között.

A kéthetes teszt alatt először kommunikáció kiépítését és a robot lejuttatását kellett megoldani -192 m-re a felszín alá. A merülések során az elárasztott Borba aknában jelentős kihívásokat kellett megoldani a csapatnak és a robotnak, ami főleg az igen szűk zárt térből, a számos változatos akadályból és rossz látási viszonyokból (pár 10 cm) eredt. A tesztek során az UX-1 robot teljesen feltérképezte a víz alatt bejárható részeket, így lejutott és felmérte a –IX szint bejáratát. Az első teljesen autonóm merülések is sikerrel végződtek.

A fejlesztés jelenleg Portóban (Portugália) folyik tovább, hogy felkészítsék a robotot a következő, még nagyobb kihívásokat jelentő Urgeirica (Portugália) bányába tervezett terepi tesztre.

A teljes hír (http://www.unexmin.eu/wp-content/uploads/2018/10/UNEXMIN_press_release_October2018.pdf?x22706) és további információk az UNEXMIN projektről itt (http://www.unexmin.eu/) olvashatók.