Őslénytani Szakosztály - Események

18. Magyar Őslénytani Vándorgyűlés

Varbó-Fónagyság, 2015. május 14-16.

17. Magyar Őslénytani Vándorgyűlés

Győr, 2014. május 29-31.

16. Magyar Őslénytani Vándorgyűlés

Orfű, 2013. május 23-25.

 

15. Magyar Őslénytani Vándorgyűlés

Uzsa, 2012. május 17-19.

 

14. Magyar Őslénytani Vándorgyűlés

Szeged, 2011. június 2-4.


 

13. Magyar Őslénytani Vándorgyűlés

Csákvár, Boglártanya 2010. június 3-5.

 

12. Magyar Őslénytani Vándorgyűlés

Sopron, 2009. május 28-30.

 

Beszámoló a 12. Magyar Őslénytani Vándorgyűlésről

A Magyarhoni Földtani Társulat Őslénytani-Rétegtani Szakosztályának vezetése idén tavasszal immár tizenkettedik alkalommal rendezte meg az Őslénytani Vándorgyűlést. Sokfelé megfordultunk már az országban (egy alkalommal Erdélyben is jártunk), de most jutottunk el először a nyugati végekre, Sopron városába. A rendezvény helyszíne a Nyugat-Magyarországi Egyetem volt. A vándorgyűlést számszerűen jellemző adatok a korábbi években tapasztaltakhoz hasonlóak alakultak. A 63 regisztrált résztvevő közül 28 diák volt. Az elhangzott előadások száma 25 volt és több mint 20 posztert tekinthettünk meg. A bemutatott eredmények az elmúlt egy év őslénytani kutatásainak jó keresztmetszetét nyújtották mind korok, mind ősmaradványcsoportok tekintetében. Keynote előadást tartott testvérszervezetünk, az Österreichische Paläontologische Gesellschaft elnöke, Martin Zuschin. A szintén hagyományosnak tekinthető nyilvános előadáson a Lajta-hegység és Fertőrákos közelségére utalva a lajtamészkő őslénytani és geológiai vonatkozásait mutatta be Dulai Alfréd.

A rendezvény második napja terepbejárás volt. Ausztria közelségét kihasználva a Bécsi-medence badeni, szarmata és pannóniai korú lelőhelyei közül kerestünk fel néhányat Martin Zuschin vezetésével. Jártunk többek között a Szentmargitbánya közelében lévő kőfejtőben és a megtekintettük a Bad Vöslau-i Városi Múzeum gazdag ősmaradvány anyagát is. Az időjárás nem volt túlságosan kegyes hozzánk, a zivatarok miatt néhány megállót törölni kellett az egész napot kitöltő programból (például az esőzések következtében mocsárrá alakult pannon agyagos feltárást).

A vándorgyűlésről készült 70 oldalas programfüzet az előadások és poszterek kivonatát és a kirándulásvezetőt egyaránt tartalmazza. A korábbi évekhez képest újdonság volt, hogy a kirándulásvezető magyarul és angolul is olvasható. Akik nem tudtak részt venni a rendezvényen, letölthetik a programfüzetet a társulat honlapjáról.

Az idei vándorgyűlésen kerítettünk sort a Szakosztály háromévenként esedékes tisztújítására. A jelenlévők titkos szavazással új elnököt, titkárt és vezetőséget választottak. Az elnöki tisztséget kilenc éven át betöltő, és a Szakosztály életét sikeresen irányító Pálfy József és a hat éve titkárként dolgozó Magyar Imre nem vállalták a további megbízatást. A szavazás eredményeképpen az új elnök Dulai Alfréd, az új titkár Ősi Attila lett. Vezetőségi tagnak választották Főzy Istvánt, Galácz Andrást, Hably Lillát, Pálfy Józsefet, Szives Ottiliát és Vörös Attilát.

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan, a vezetőség az idén is díjazta a legjobb diák előadókat, ill. a legszínvonalasabb posztereket bemutató résztvevőket. Az idén a különböző kategóriákban a vezetőség tagjaiból álló zsűri az alábbi nyerteseket hirdette ki: Prondvai Edina (PhD előadás 1. díj), Fodor Rozália (PhD poszter 1. díj) Botfalvai Gábor, Bodor Emese, Virág Attila (hallgatói előadás, 1., 2., és 3. díj) Hankó Eszter Piroska, Juhász Tamás, Baranyai Dóra (hallgatói poszter, 1., 2., és 3. díj). A díjak átadására a Hantken Alapítvány és a Magyar Állami Földtani Intézet támogatása révén kerülhetett sor.

A jövőre esedékes 13. vándorgyűlését a tervek szerint, a Vértesben rendezi meg a szakosztály, a hagyományoknak megfelelően május hónapban.