NosztalGEO

2022. március 18. (péntek) 10.00 óra
Helyszín: Algyő, Faluház, 6750, Búvár utca 5.
Alföldi Területi Szervezet

NosztalGEO 2021
„Cseppfolyós Alföld – minden cseppje kincs”
Algyő, 2021. november 12.

Hirdetjük, hogy az MFT Alföldi Területi Szervezete személyes jelenlét mellett megrendezi a NosztalGEO–t, immár kilencedik alkalommal. A területi szervezet vezetősége folyamatosan figyelemmel kíséri az egészségügyi állapotokat és döntését az aktuális helyzet ismeretében hozta meg. Korlátozások bevezetése esetén az esetleges/szükséges változásokról körlevélben fogunk értesítést küldeni.

A rendezvény szakmai tartalmáról: Az elmúlt esztendők során szinte hullámvasúton ülve fel, le- jártunk a geológiai időben és egységekben. „Fentről” eljutottunk az aljzatig, majd a legutóbbi alkalommal ismét „megfiatalodva” a negyedidőszak képződményeivel, elméleti és gyakorlati lehetőségeivel foglalkozott a szakmai nap a bemutatott előadásokon keresztül.
A kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő rendezvény a „Cseppfolyós Alföld – minden cseppje kincs” címet kapta. A nap szakmai programja az Alföld fluidumaihoz kapcsolódik, legyen szó akár szénhidrogénekről, akár felszín alatti vizekről. A szénhidrogének kutatása és bányászata az országban és így az Alföldön is immár igen érett fázisában van, így esetükben fokozottan igaz a „minden cseppje kincs” kifejezés. Szintúgy igaz ez a felszín alatti vizekre, melyek mind a napi vízfelhasználásban, mind pedig a hő és energiatermelésben egyre jelentősebb szerepet játszanak.
A rendezvény délelőtti programja a szénhidrogénekről, a délutáni szekció pedig a felszín alatti vizekről fog szólni. A két programrészt a rendezvény emblematikussá vált programjával, vagyis a halászlé, túróscsusza ebéddel fogjuk összekötni.
A szakmai tartalom mellett továbbra is nagyon fontos célnak tartjuk a találkozás lehetőségének biztosítását a földtudomány területén együtt dolgozó kollégák számára, összehozni a "már régóta fiatal" kollégákat egymással és a "még nem olyan régóta fiatal" szaktársakkal. Nagyrészt ez az oka annak, hogy a személyes jelenlétet részesítjük előnyben a rendezvény hirdetése és megrendezése során. A Társulat által biztosított eszközökkel ugyanakkor várhatóan lehetőséget fogunk teremteni arra, hogy online módon, vagy felvételről utólag is követhető legyen a szakmai nap programja. Ennek lehetőségéről és formájáról még fogunk értesítést adni.
Kérjük és bátorítjuk az érdeklődő tagtársakat, hogy a szervezők munkájának támogatására – hasonlóan az előző évekhez – részvételi szándékuk megerősítéseként regisztráljanak a rendezvényre a körlevél alján található e-mail címeken (nem szeretnénk például a beérkezett regisztráció alapján alul becsülni a halászlé mennyiségét, ami bizonyára érzékenyen érintené a Tisztelt résztvevőket).
A rendezvényre a jelentkezés határideje október 29, péntek.
Időpont: 2021. november 12. (péntek), 10 óra
Helyszín: Algyő, Faluház, 6750, Búvár utca 5.

Részvételi díj, regisztráció:
Részvételi díj továbbra sincs, regisztráció viszont szükséges az alábbi elérhetőségeken: Kiss Károly, titkár: karolykiss2@gmail.com; Szanyi János, elnök: szanyijani.szeged@gmail.com, Kiss Balázs: BaKiss@mol.hu.

A rendezvény lebonyolításához anyagi támogatást, cégektől, magánszemélyektől, szervezetektől fogadunk. Az Alföldi Területi Szervezet (al)számla száma: 10200201-28610746-00000000.

Az előadói nap programja:
10:00-10:10    Köszöntő
10:10-10:35    Lemberkovics Viktor, Kiss Károly (ME, AFKI), Váry Miklós (Olajipari Múzeum), Kiss Balázs (MOL Nyrt.), Kovács Gábor (MBFSZ): „A jó a rossz és a csúf” – szemelvények a Kárpát-medence szénhidrogén kutatásának múltjáról, jelenéről és jövőjéről
10:35-11:00    Uhrinyiné Gergely Eszter (MOL Nyrt.): Mi lesz veled kutatás? Gondolatok a gazdasági környezet változása kapcsán
11:00-11:20    Kitüntetések átadása
11:20-11:40    Kávé szünet
11:40-12:05    Tari Gábor (ÖMV): Alpi takarók a Pannon medence alatt: mindent megkutattunk már?
12:05-12:30    M.Tóth Tivadar (SZTE): Repedezett fluidumtárolók hidrodinamikai értékelése – a kúthidraulikai és DFN modellek kapcsolt kiértékelésének lehetőségei
12:30-12:55    Garami László (MOL Nyrt.): Carbon capture and sequestration - Fókuszban a tároló értékelés
12:55-14:00    Ebéd (halászlé, túrós csusza)
14:00-14:25    Szanyi János (SZTE), Nádor Annamária (MBFSZ), Madarász Tamás (ME): Geotermia az elmúlt 150 év tükrében
14:25-14:50    Hana ben Mahrez, Márton Patrícia, Márton Béla, Szőnyi Judit & Sztanó Orsolya: Pannóniai delta és folyóvízi képződmények hidrosztratigráfiai egységei az Alföldön: szeizmikus geomorfológia és lyukgeofizikai adatok a hidrogeológiai modellezés szolgálatában
14:50-15:15    Szilágyin Imre: Geotermikus energia hasznosítás kockázatkezelésének hazai és nemzetközi lehetőségei
15:15-15:25    Kávészünet
15:25-15:50    Kóbor Balázs (SZETÁV): A szegedi geotermikus távhőrendszer – Mire lehet képes a geotermia a távhőellátásban
15:50-16:15    Fedor Ferenc - Koroncz Péter - Magyar Gábor (Geochem-Mecsekérc): -    Homokkőbe történő vízvisszasajtolást támogató laboratóriumi vizsgálatok ()
16.15        Az előadói nap vége