Az INFACT project legújabb vidója már megtekinthető!

Leírás: 

Az INFACT Horizont 2020 projekt célja az ásványi nyersanyagkutatás és -kitermelés kedvezőtlen megítélésének enyhítése olyan elfogadható technológiák kifejlesztésével, amelyek lehetővé teszik a jelenleg nem realizált ásványpotenciál felmérését.

Európában a nyersanyagok iránti kereslet jelenleg magasabb mint valaha, viszont a bányászat iránt megnövekedett igény és annak társadalmi elfogadottsága között a feszültség egyre nő. Európa társadalmai továbbra is romboló és fenntarthatatlan tevékenységnek tekintik a bányászatot, ugyanakkor pl. a modern technikai eszközök használata révén is erősen függenek az ásványi nyersanyagoktól (kezdve az akkumulátoroktól, amelyek telefonokat és autókat táplálnak, a napelemekig). A gazdaság pedig egyelőre nem képes megbirkózni az újrafelhasználás kihívásával.

A projekt keretében létrehozott videó hatékonyabb, fenntarthatóbb és elfogadhatóbb kutatási módszereket mutat be. A különböző érdekelt felek véleményeit egyaránt megjelenítő, valamint a kutatásban használt helikopterek és a drónok csúcstechnológiás eszközeit felvonultató, kilencperces dokumentumfilmben megismerhetjük a három referenciaterület Németország (Geyer), Finnország (Sakatti) és Spanyolország (Minas de Ríotinto, Gerena) új és már ismert területein lévő, még ki nem használt, potenciális ásványlelőhelyei feltérképezésének eredményeit.

A referencia-helyszíneken létrehozott tanulmányok olyan fenntartható ásványkutatási technológiai modell kifejlesztését szolgálják, amelynek célja, hogy minimalizálják mind a környezetre gyakorolt hatást, és a kutatási- és bányászati tevékenység zavaró hatását a helyi közösségekre nézve.

A videót itt tekintheti meg: https://youtu.be/Mp3K7kxrpQU

További információ a projekt weboldalán található: www.infactproject.eu