„Európa-bajnok” az ELTE hallgatók kőolajkutató csapata!

Leírás: 

„Európa-bajnok” az ELTE hallgatók kőolajkutató csapata!
A világ legnagyobb szénhidrogén-földtani szervezete, az AAPG (American Association of Petroleum Geologists) Prágában tartotta meg március 9-10-én az egyetemisták számára rendezett kőolajkutató versenyének európai döntőjét. Az IBA (Imperial Barrel Awards) történetében először ezen az ELTE mesterszakos geológus és geofizikus hallgatóiból álló csapat szerezte meg a győzelmet!
Az ELTE TTK „Európa-bajnok” csapatát Albirt József, Bottyán Réka és Nyíri Dániel végzős geológus és Csurgai Ferenc András és Híves Kristóf geofizikus hallgatók alkották. A világszerte évente megrendezett vetélkedő európai döntőjének mezőnyében 18 egyetem együttese szerepelt, a csütörtöki két szekcióból a legjobb 6 jutott tovább a másnapi döntőbe. A mezőny erősségét jelzi, hogy az ELTE mögött a második helyet a londoni Royal Holloway University, a harmadikat pedig az amszterdami Vrije University szerezte meg, maguk mögé utasítva többek között a University of Manchester és a moszkvai Lomonoszov Egyetem csapatát.
Az IBA évente világszerte megrendezett szénhidrogén-kutató vetélkedőjén az idén tizedszerre szerepelt az ELTE, első alkalommal kerülve ki európai győztesként, miután tavaly először sikerült a európai legjobb hat közé jutás. A verseny során a hallgatók élesben tapasztalják meg és mutatják be, hogyan tudnak egy átfogó szénhidrogén-kutatatási projektet véghezvinni valós geológiai és geofizikai adatokból kiindulva, mindössze nyolc hét felkészülés után. Csapatunk idei kutatási feladatául a Barents-tenger egy Norvégiától északra eső területét kapta. A munka során megismerték a terület geológiai felépítését, fejlődéstörténetét és a szénhidrogén-rendszer elemeit. A korábbi ipari kutatások adatainak kiértékelése alapján medencemodellt készítettek, feltérképezték a potenciális szénhidrogénmezőket és javaslatot tettek a további kutatás lépéseire, kiszámolva a sikeresség valószínűségét és a várható kőolajvagyont. A 25 perces előadásukat nagy tapasztalattal rendelkező olajipari szakemberekből álló zsűri értékelte a Prágában rendezett versenyen.
Az ELTE csapat felkészülését ipari tanácsadóként volt oktatónk, Szilágyi Imre, a MOL főtanácsadója, egyetemi tanácsadóként pedig Haas János, az MTA levelező tagja, az ELTE kutatóprofesszora irányították. A csapat kísérője Prágában Tőkés Lilla tudományos segédmunkatárs, tavalyi csapattag volt, a felkészülésben az Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék több oktatója és volt oktatója, és az IBA-t megjárt korábbi hallgatóinkból lett olajipari szakemberek is segítettek. A csapat részvételét anyagilag a MOL Nyrt. Hungarian Horizon Energy Kft és más hazánkban működő szénhidrogén-kutató vállalatok, a Geomega, a TDE és az O&G Development támogatták.
A zsűri értékelésében kiemelte a szakmai pontosságot, az eredetiséget és a lenyűgőző előadást. Az ELTE geológiai és geofizikai tanszékének oktatói és hallgatói, a MOL és más magyarországi olajipari vállalatok szakemberei, és a teljes hazai földtudományi szakmai közösség kitörő örömmel fogadta a siker hírét. Az ELTE csapat győzelmének értékét növeli, hogy megelőzte a szénhidrogén-földtani képzést nyújtó leghíresebb európai egyetemeket. Ahogy egy zsűritag fogalmazott, meggyőző sikerével az ELTE felkerült a szénhidrogén-kutatói karrierre felkészítő legkiválóbb iskolák térképére. A következő állomás az április elsején Houstonban, az amerikai olajipar texasi fellegvárában tartott világdöntő lesz. Az ellenfelek közül hat az Amerikai Egyesült Államokból, öt a világ más régióiból kerül ki. A Prágában a zsűritől és a versenytársaktól kapott rengeteg dicsérő szó alapján bizakodhatunk, hogy a világdöntőn is méltón meg fogja állni helyét az ELTE hírnevét Amerikába is elvivő magyar csapat.