Budapest GEOKALAUZ - könyvbemutató január 25-én az MFGI Dísztermében

Leírás: 
MEGJELENT a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet kiadásában
a BUDAPEST GEOKALAUZ című könyv és térkép


A Budapest környékének földtanát bemutató könyv és a mellékelt
1:50 000-es térkép megjelenése alkalmával KÖNYVBEMUTATÓT tartunk az Intézet Dísztermében 2017. január 25-én 15 órakor

A bemutató moderátora és a szerzőkkel beszélget: Pálfy József
Az alkotók célja az volt, hogy egy új útikalauzt, kirándulásvezetőt adjanak mindazok kezébe, akik szeretnék felfedezni Budapestnek és környékének földtani, vízföldtani érdekességeit. A kétnyelvű (magyar, angol) könyv első részében akár egy külön kötetet is megtöltő általános földtani és vízföldtani ismertetőt találunk. Ezt a részt zárja Az épületek földtana című fejezet, melyben Budapest történelmét az építőkövek szemszögéből ismerhetjük meg. Táblázatok mutatják be a terület barlangjainak, tanösvényeinek, földtani alapszelvényeinek, tavainak, forrásainak, kútjainak, fürdőinek főbb jellemzőit. Ezek az aprólékosan összegyűjtött adatok, így együtt máshol nem találhatók meg!
A könyv nagyobbik hányadát kitevő második részben található a 75 darab földtani objektum leírása, területenként csoportosítva. Ezek között többségében „klasszikus” földtani feltárások vannak, de vízföldtani érdekességeket is találunk: fürdőket, forrásokat és a fővárost ivóvízzel ellátó kutakat is. Emellett földtani szempontból mutatunk be olyan objektumokat is, amelyek neve hallatán elsőre biztosan nem a geológia jut az eszünkbe, mint például az Országház, a WestEnd, a Dohány utcai zsinagóga, vagy Budapest metróhálózata.
Mindegyik objektumhoz részletes térkép tartozik, melynek segítségével egyrészt könnyen megtalálhatjuk a kiszemelt célpontot, másrészt megismerhetjük a környék földtani felépítését.
A kiadvány értékes része Budapest és környékének 1:50 000-es méretarányú földtani térképe.

A kötet kereskedelmi forgalomba nem kerül, de az Intézetben oktatási vagy ismeretterjesztési célú példány igényelhető. Az Intézet szívesen fogad 5000 Ft/kötet felajánlást az Eötvös Loránd Geofizikai Alapítvány (ELGA) részére.
Számlaszám: 10200892-31410618-00000000 ABN AMRO Bank