Rejtőzködő Keresztek – Szakrális geotúra Lovas térségében

Leírás: 

Rejtőzködő Keresztek – Szakrális geotúra Lovas térségében

 

   

 

Nagypénteken egy egyedi, szakrális tartalmat is képviselő geotúrát indítunk útjára a balatoni Riviéra gyöngyszemén: Lovas térségében. A 10 km hosszú útvonal állomásai nyolc szépséges természeti környezetben álló kő- és fakeresztet is érintenek. Mindegyikük egyedi mondanivalót tartogat, és egyben egy-egy egyedi lelki állomás is lehet, melyeket Völgyi Zsófia társ-túravezetőnk tolmácsolásában ismerhetünk meg.  A program kezdő- és végpontja a Lovas központjában levő Lovas Kikötő nevű kávéház ahol a túra előtt a térségben ritkaság számba menő kőzet matuzsálemet, a Lovasi Agyagpalát foghatjuk kezünkbe. (A túra végeztével pedig a falu szőlőhegyének ízletes nedvét tartalmazó poharainkat). A településen vezető rövid szakaszban Lovas országos védettségű műemlékeit, malmait és öregfáit látogatjuk meg, majd a helyi Öreghegyre kaptatunk fel, ahonnan minden keresztnél lebilincselő panoráma nyílik a Balaton víztükrére és a környező hegyekre. A mesélő présházak és pincék árnyékában a lelki feltöltődés mellett érdekes témák kerülnek terítékre, úgy, mint a hagyományos tájhasználat, a Lovasi-séd malmosságának letűnt világa, a Balaton és az ember kapcsolatának egykori harmóniája és sajnálatos megbomlásának helyi megnyilvánulásai. Innen leereszkedünk a festői szépségű Malom-völgy szurdokába, erdei források, nyíló virágok és hűvösen ásító apró barlangok békés világába. Szakrális túránk szívében, a Malom-völgy és Királykúti-völgy találkozásánál a lelki útravalót a Lovasi-séd mésztufa lépcsőin bukdácsoló apró vizezések között kaphatjuk meg, mely csapdába ejti a napsütést és a nyitott szíveket. Egy újabb kis kaptatóval leglátványosabb földtörténeti állomásunkra: a völgybe meredő, Felsőörsre kilátást nyitó Miske-sziklabordára érkezünk, mely alkalmat kínál, hogy megidézzük azokat a szeszélyes földszerkezeti mozgásokat, amelyek ezt a valószínűtlenül bizarr formát életre hívták. Elmerülhetünk egy rövid időre az elbűvölően szép rajzolatú Iszkahegyi Mészkő ősföldrajzi környzetébe - az Ős-Tethys óceán élettől nyüzsgő trópusi vizébe.

A túra hazatérő szakaszában tovább kísérnek a változatos anyagú útszéli keresztek, melyek színes mozaikokként őrzik a Kő és az azt végtelen alázattal és szakértelemmel megmunkáló Ember bensőséges, értékteremtő kapcsolatát. Az útszéli keresztek mellett a túra teljes hosszában csodálatos harmóniában köszön vissza mindez a pincék, présházak falaiban, a temetők sírköveiben, melyek mindegyike egyedi és megismételhetetlen.


Találkozási hely: Lovas, Fő utca 19., Lovas Kikötő Kávézó – Bisztró bár
GPS koordináta: 46.993247, 17.956667
Geotúra dátuma és időpontja: 2024.03.29. Nagypéntek 10 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók): Lovas – lovasi Öreghegy – Malom-völgy– Miske-szikla – Kis-hegy – Lovas
Geotúra hossza: 8 km
Geotúra várható időtartama: 3,5 - 4 óra
Geotúra nehézsége: könnyű-közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): Teljes ár: 4000 Ft; kedvezményes: 3000 Ft. Gyerek: 1500 Ft

.
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!
Jelentkezési határidő:
 A túrát megelőző napon 20:00 óráig

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, sardyjulia@gmail.com telefonszám: +36 30 491 0061

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló. Javasolt: zseblámpa, fényképezőgép, távcső
Geotúra nehézsége: közepes

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.

Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

A program során készült fotókat felhasználja kommunikációnkban, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretne a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a túravezetőnek.

Köszönjük!

A túráról készült fotóalbum elérhető ITT.


Kérünk, amennyiben van rá módja közösségi közlekedéssel jöjjön a túrára!

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: http://menetrendek.hu/
Vasút: https://www.mavcsoport.hu