Föld Napja – Kab-hegyi geomaraton

Leírás: 

Ünnepeljük Föld Napját a Kab-hegy hihetetlenül változatos látnivalókat tartogató ösvényein! Gaia (Földanya) a tavaszi esőzések nyomán elhalmozta kincseivel a természethez tisztelettel közeledő embert: erejüket visszanyert víznyelők, tocsogós rétek, napfényben csillogó erdei tavacskák, békakoncert és újraéledt források hívják a hosszú és középtávú geotúra szerelmeseit. (Akár 22 km-t gyalogolhatunk, de a mérsékeltebb távot kedvelőknek lehetőségük van egy 10-12 km-es rövidebb kör megtételére).  A klímaválság kellős közepén egy időablakot nyitunk az egykori Bakonyi Rengeteg dicső múltjára.

A rövidebb túra fényképei megtekinthetők ITT, a hosszabb túra fényképei ITT találhatók!

Találkozási hely: Úrkút, Május 1. tér 2. Forrás gyógyszertár

GPS: 47.081986, 17.644530  TÉRKÉP ITT

Geotúra dátuma és időpontja: 2024. április 20. (szombat), 09:00 óra

Útvonal (főbb érintett látnivalók):  TÉRKÉP ITT

Geotúra hossza: 10 vagy 22 km

Geotúra várható időtartama: Rövid túra 6 óra, hosszú túra 10 óra

Geotúra nehézsége: közepes

Geotúra jellege: térítéses, teljes ár 3000 Ft/fő; kedvezményes 2000 Ft/fő; gyermek 1000 Ft/fő

Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen

Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon, 2024. április 19. (péntek) 20:00 óráig.

Szükséges felszerelés: zseblámpa, időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő, innivaló, ennivaló. Javasolt: fényképezőgép, távcső,

A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni, mely minimum 10 jelentkezése esetén indul!

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:

Sárdy Julianna geotúra-vezető,

tel.: +36 30 491 0061

e-mail: sardyjulia@gmail.com

A Gaia-túra során megtalált kincsek nem pakolhatók hátizsákba, fotók és személyes emlékek formájában vihetjük haza

1. kincs: Az Úrkúti-őskarszt a hússzínű sziklakúpok és a közöttük tátongó szakadékok „városa. Ez a meghökkentően izgalmas formakincs egy nem kevésbé izgalmas földtani kalandregénnyel köt házasságot ezen a helyen. Odalent kis szerencsével apró fagyi gombóchoz hasonló mangánérc darabok kerülhetnek a kezünkbe,
a karcsúbb túrázók pedig egy kisebb hasadékbarlangba is bepréselhetik magukat a legmélyebb szakadék hűvösében.
2. kincs: Úrkút, az egykori üveghutások és mangán bányászok faluja, máig eleven emlékekkel.
3. kincs: a falu felett található Köves-táblán teszünk időutazást a Úrkút bányász múltjának egy olyan közeli rétegébe, ami szinte még belélegezhető. Az egykori mangán zagytározó látványa önmagában is különleges, de még különlegesebb a közepén álló likacsos kémény, melynek a titkára is fényt derítünk a helyszínen. A „mangántó” falában és környezetében a kréta időszaki tengereket benépesítő csigák, és kagylóvázak rajzolatait fedezhetjük fel.
4. kincs: Itt fogad a világos színű mészkő és sötét bazaltos terület határán nyíló, hatalmas tölcsér alján nyíló víznyelő, a Macska-lik. Hihetetlen méretei és a közelében nyíló kisebb nyílás peremén fellelhető korong alakú fehér ősmaradványok Szent László pénze néven kerültek be a magyar mondavilágba.  Van belőlük bőven a környéken, kár, hogy nem érvényes fizetőeszköz
5. kincs: M1 víznyelő és Öreg öves barlangja: Gyönyörű, rejtett víznyelő barlang különlegességek, óriási tölcsérek, feketén ásító, borostyánnal befutott mélységek, mintha valahol Szlovéniában lennénk…
6. kincs: A Torma-rét víznyelői egy csodálatosan megkomponált folyamatról mesélnek, ami a bazalt és mészkő határán történt – avagy miként lett a lentből fent és a fentből lent?
7. kincs: A Bazaltkarszt-tanösvény névadó területének „ezer-tó országát” csodálhatjuk meg az erdő fái között. Napfényben felejthetetlen élmény!
8. kincs: Megérkezünk a bájos élővilágot ringató Nyíres-tó partjára, ahol eldúdolhatjuk a „Kiskacsa fürdik fekete tóban” gyerekdalt, mert a tó fekete bazaltos területen álló vize is fekete a szerves anyagok bomlásából származó huménsavaktól, és valóban láthatunk vadkacsákat a nád és sás között!
9. kincs: Az erdőben rejtőzködő egykori bazaltbánya udvara önmagában is különleges látványt nyújt, melyben egy már nem létező vasút nyomvonalát és a ritkaság számba menő, bazaltban kialakult Halász Árpád lávaalagút barlangokat is felfedezhetjük!
10. kincs: A Sárcsi-kút és a Padragi-víz visszaduzzasztásával keletkezett különleges atmoszférájú tó mellett kialakított pihenő már Ajka, és a Csinger-völgy egykoron dicső szén bányászatának birodalmához tartozik.
11. kincs: A Pokol-lik barlangban érdekes kialakulásáról, régészeti és történelmi szerepéről lesz szó, és jó, ha a van nálunk zseblámpa, mert a barlangot befogadó 50 millió évvel ezelőtti tengerborítás során lerakódott mészkőben ősmaradványok vázmaradványai rajzolódnak ki. 
12. kincs: A legkitartóbb túrázók jutalma 3 egymást követő forrás (László-forrás, Szerencse fel-forrás és Jószerencsét-forrás), mely felüdülést ad a visszatérő túra szakasz abszolválására
13. kincs: Utunk végén újra mellénk szegődik az Úrkút felett magasodó, tisztaságát és érintetlenségét újra és újra kiharcoló „Köves-tábla”, az öregségükben is erős, délben jámbor marhacsordának árnyat adó öregfáival, napszentület idején megindítóan szép tücsökciripeléssel…

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.

Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre.

A program során készült fotókat felhasználja kommunikációnkban, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretne a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a túravezetőnek.

Köszönjük!
Kérünk, amennyiben van rá módja közösségi közlekedéssel jöjjön a túrára!

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:

Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu | Hajó: bahart.hu