Földtani és kultúrtörténeti kalandozás Városlődön, az üveghegyen is túl

Leírás: 

Információk

Helyszín: Városlőd

Ár: 2000 Ft/felnőtt; 1000 Ft/gyerek

Találkozó helye: Városlőd, Iglauer Park, GPS: 47.139715, 17.647650

Találkozó ideje: 2024. február 24. szombat 10:00 óra

Időtartam: Hosszú túra: 6 óra; rövid túra: 4 óra

Táv: Városi túra 3 km, teljes táv: 8-9 km.

Szeretettel várjuk február 24-én a Karthauzi szerzetesrend egykor virágzó központjába, egy izgalmas földtani és kultúrtörténeti kalandozásra!

Geotúránkat egy lebilincselően izgalmas "városi körrel" indítjuk, ahol a Karthauzi Rend legerősebb hazai bástyájának máig grandiózus falai között felelevenítjük a monostor egykori nagyságát és mindennapjait. A hangulatos, teljesen egyedi, helyi építőkőből (szolimánhegyi kavicskő) épült házak között sétálva, a német betelepítések nyomán maradandó értékeket teremtett a helyi lakosság. A szokatlanul apró Szent Flórián-kápolna, a 14 stációs német kálvária, a helyrehozott üveghuta, az egykori városlődi kőedénygyár mind magában hordozza a település színes múltját. A rövid déli pihenőt az Iglauer-parkban töltjük, az az egykori kőedény gyár tulajdonosa egy csodálatos örökzöld arborétumot alakított ki nyaralója körül.
A hangulatos alpesi atmoszférát árasztó parkból vadregényes árokban kapaszkodunk Városlőd fölé, miközben fényt derítünk az Üveg-hegy és a Fokhagyma-tető titkaira, ahol a Pannon-tó által legyalult fennsíkon különféle mészkövek és dolomitok valóságos paradicsoma fogad. A törésvonalak által szabdalt hegytetőn szinte méterről méterre más tengeraljzatok kerülnek a lábunk alá: egy ősi tenger egészen apróra tört, majd újra összeforrt kőbörcei, egy másik tenger tűzöves sziklái, egy harmadik tenger lélegzetelállítóan gyönyörű ősmaradványoktól hemzsegő tengeraljzat darabjai között járunk, mindegyikből izgalmas történeteket csalunk elő. Visszafelé már a hegy alatt megbújó Torna-patak vezet minket a jelenbe.

A legutóbbi geotúrán (2020. 08.01.) készült fotók elérhetők itt: FOTÓK

 

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló. Javasolt: fényképezőgép, távcső.

 

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon 16:00 óráig, telefonon vagy e-mailben

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető
+36 30 491 0061
sardyjulia (@) bfnp ( . ) hu

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk egész éven át megrendelhető!

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre online, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt.
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

A kiránduláson készült fényképek elérhetők ITT!