Csobánci várostromló geotúra - kőtengeri kikötővel

Leírás: 

Február 10-én induló geotúránkon meghódítjuk az egyik legszebb vulkáni tanúhegyünk, a Csobánc várral megkoszorúzott csúcsát, majd egy eldugott, de annál különlegesebb kőtengert fedezünk fel.

A Csobánc lábától indulva felkaptatunk a különleges hangulatú várat hordozó és lebilincselő panorámával kecsegető hegytetőre. A felfelé vezető ösvény is tartogat számunkra kultúrtörténeti és földtani látnivalókat: elhagyva a "Rossz-templom" néven elhíresült 13. századi omladozó falú épületet, kanyargós úton, lávafolyáson és bazaltoszlopok elmosódottan látható sokszögletű tetején lépkedve érünk el a hegytetőn magasodó várhoz. Falaiban visszaköszönnek a tanúhegy sötétszürke vulkáni kőzetei. Árnyékában megragadjuk az alkalmat, hogy felelevenítsük a vár dicső történelmi múltjának legérdekesebb fejezeteit.
A legmagasabb pontra is felmerészkedünk, ahonnan a Tapolcai-medence vulkánjainak többsoros koszorúja ölel körül minket. Ezen a csodálatos helyszínen képzeletben visszautazunk az időben több millió évet, és felforrósítjuk a Balaton-felvidék kihűlt vulkánjainak világát.
Ki gondolná, hogy a Csobánc lábánál is rejtezik egy gyönyörűséges kőtenger, ami a Papsapka-kövek névre hallgat? Teljesen egyedi formakincsét felülről és oldalról is megcsodálhatjuk.

A geotúra érint egy kuriózum-számba menő, homokkőben kialakult kis barlangot is.

A program után felnőtt résztvevők számára lehetőség nyílik a Tapolcai -tavasbarlang kedvezményes látogatására. A kedvezményre jogosító kupont a túrán adjuk át a résztvevők számára.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

Előzetes bejelentkezés szükséges: előző nap 16.00 óráig

A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.

Túra nehézségi foka: közepes

A túra útvonalának térképe: (baloldali ikonsorral nagyítható/kicsinyíthető stb.)

Jelentkezés és részletes információ:
Sárdy Julianna
geoturisztikai munkatárs, geotúra-vezető
+36304910061
sardyjulia (@) bfnp (.) hu

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre online, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek. Köszönjük!

A túra fényképalbuma elérhető ITT!

Helyszín: Gyulakeszi

Ár: Felnőtt: 2000 Ft/fő, gyerek: 1000 Ft/fő

Találkozó helye: Gyulakeszi, Kisboldogasszony-templom melletti parkoló GPS: 46.867550, 17.481072

Találkozó ideje: 2024. február 10. (szombat) 10.00 óra

Időtartam: 4 óra

Táv: 6 km