Szerzetesek Világnapja: Salföldi geotúra a Pálos Rend és a Káli Kövek nyomában

Leírás: 

Információk

A Szerzetesek Világnapjára időzített geotúránkon február 3-án (szombaton) Salföld és környékének egyedülálló atmoszféráját ismerhetjük meg: népi és egyházi építészet remekei, világviszonylatban is egyedülálló földtani ritkaságok, és télen is üdén zöldellő csarabos védett társulásai kerülnek terítékre.

Ezen a testet, lelket felpezsdítő geotúrán a Káli-medencének egy olyan területét fedezzük fel, ami a téli időszakban is jól járható, és az útvonalra felfűzött látnivalók talán még mutatósabbak, fenségesebbek ebben a fagyos évszakban. Bemelegítésként – ez alkalommal belépőjegy váltása nélkül – körbesétálunk a Salföldi Major

hagyományos gazdálkodást bemutató épületei, szerszámai és a téli időszakban is szabadban tartott ősi magyar állatfajták között. Ezután megcsodálhatjuk a település műemlék épületeinek sorát, és felvillantjuk történelmünk ide kötődő legizgalmasabb fejezeteit.

A falu határában, a világon egyedülállóan a Káli-medencében kialakult kőtengerek egyikével ismerkedünk meg. Az interaktív Pannon-tó bejáráson több mint 8 millió évet utazunk vissza az időben, találkozunk a mára kihalt élőlényekkel, iszunk a tó vizéből, majd bemerészkedünk az évmilliókkal fiatalabb egykori felszín alá, és megpróbáljuk modellezni, hogyan készült a természetes beton titkokkal teli föld alatti kamrákban.
A téli erdő rejtekében felfedezzük a történelmi viharok tépázta, de egykori dicsőségét máig őrző pálos kolostor ódon falait, ahol megragadjuk az alkalmat, hogy az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendről szóljunk egy-két szót.
Visszafelé érdemes vállalni a rövid kaptatót a Csönge-hegy gerincére és egy szakaszon letérni a jelzett turista útról, mert nem mindennapi sziklatornyok és páratlan kilátópontok sora rejtezik a vadregényes erdő mélyén...

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúra csoportok számára egész évben megrendelhető!

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló.
Javasolt: fényképezőgép, távcső.
Túra nehézségi foka: közepes
 

Teljes képernyős nézet megtekintése

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.

Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon 16:00 óráig, e-mailben telefonszám megadásával, vagy telefonon

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
E-mail: sardyjulia (@) bfnp (.) hu

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

A kirándolásról készült fényképalbum elérhető ITT!