Évbúcsúztató geotúra a Tihanyi-félszigeten

Leírás: 

A Tihanyi-félsziget minden évszakban csodálatos, természeti kincseket két kézzel szóró táj, melynek szépségeivel soha nem lehet betelni. Találkozzunk az Óév utolsó geotúráján december 30-án (szombat) 10 órakor ezen a gyönyörű helyen!

A nyári Levendula Fesztivál, vagy az őszi Garda Fesztivál keretei között indított geotúráinkon, rengetegen voltak kíváncsiak a Tihanyi-félsziget jól járható ösvényei mellett sorakozó pazar természeti kincsekre.
Az év utolsó túrája azok számára is új látni és megismerni valókat tartogat akik korábban velünk tartottak, mert azokat az útvonalakat fűzi fel, melyek a nyári és őszi alkalmakból kimaradtak.

Első helyszínünk az egyedülálló panorámát kínáló Apáti-kilátó, majd a télen is különleges látványt nyújtó híres történelmi levendulás, ahol egy sor érdekességet megtudhatunk a növényről, és Tihany történelmi múltjáról, ami összefonódott az illatos levendulával.

E lélekemelő pihenő után a félsziget nyugati hegygerincén húzódó Lóczy Lajos tanösvényen haladunk tovább, vulkáni tufalépcsőkön lépkedve. Egy rövid kitérővel meghódítjuk a Tihanyi-félsziget legmagasabb pontját, a 232 méter magas Csúcs-hegyet, amely pazar kilátással ajándékoz meg minket, innen a Balaton nyugati medencéjét láthatjuk be, tiszta időben szinte teljes hosszában. Bekukkantunk a csúcs alatt rejtező különleges formájú Forrás-barlangba, melyet hévforrások hoztak létre és még "tetőablaka" is van! A gerincen vissza felé sétálva a legnagyobb élményt a fölénk magasodó látványos sziklafalak adják, melyek részben a vulkánok, részben a hévforrások működésének remekei. A Nyereg-hegy - már a rómaiak idejében sánccal és őrtoronnyal megerősített stratégiai - vonalán zárjuk a túrakört az egykori Árpád-kori falucskát idéző Apáti-templom érintésével.

Találkozás helye: Tihany, Apáti Kapu parkoló, GPS: 46.921552, 17.857072

GOOGLE TÉRKÉPEN

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:

Sárdy Julianna
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;
+36 30 491 0061
sardyjulia (@) bfnp (.) hu

Felhívjuk szíves figyelmüket hogy ez a programunk csoportok számára egész évben megrendelhető!

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!

A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.

Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre online, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek. Köszönjük!