Ünnepi előadóülésen köszöntötték Szabó Csaba tagtársunkat 70. születésnapja alkalmából

Leírás: 

Kedves Tagtársak!

2023. július 9-14-én, immár 33. alkalommal került sor a Magyarhoni Földtani Társulat nemzetközi társszervezetei (European Association of Geochemistry és a Geochemical Society) által szervezett Goldschmidt nemzetközi konferenciára (https://conf.goldschmidt.info/goldschmidt/2023/meetingapp.cgi).

A geokémia szakterületének legrangosabb, több ezer résztvevős találkozójára idén a franciaországi Lyonban került sor. Hazánkat több egyetem és kutatóintézet hallgatói és munkatársai nagy számban képviselték, legnagyobb részük tagja a Magyarhoni Földtani Társulatnak. Többen közülük kiemelt előadó, meghívott előadó, vagy szekcióvezető szerepet töltöttek be.

Azonban e szerzők számára legmeghatározóbb pillanatokat egy olyan tudományos szekció megvalósulása jelentette, amely az évtizedek óta az ELTE-n oktató és kutató, jelenleg a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet munkatársa, Szabó Csaba tudományos munkássága előtt tisztelgett. A szekció előkészítésében és megszervezésében jelenleg a világ számos táján tevékenykedő volt hallgatói, valamint együttműködő kutatói (prof. Bernardo Cesare, a padovai egyetem professzora) vettek részt. A 17 előadást és 15 poszter prezentációt felvonultató szekció az alábbi címmel szerepelt a programban: Geochemical and geodynamical processes of the lithosphere based on fluid, silicate, carbonatite, and sulfide melt inclusions of the upper mantle and crust (session in honor of Dr. Csaba Szabó). E különleges szekció kiemelt előadójaként Robert John Bodnar (Virginia Tech, USA) - a fluidum- és olvadékzárványok elismert szakértője, egyben Szabó Csaba egykori amerikai mentora - fő tudományos eredményei, sikerei és együttműködései alapján méltatta Szabó Csaba példaértékű szakmai és pedagógiai kiválóságát, melyet az általa nagy számban kinevelt, hazánkban és külföldön dolgozó kutatók több generációja is fémjelez. Meghívott előadók voltak továbbá Bali Enikő (University of Iceland, Izland), Costanza Bonadiman (Università degli Studi di Ferrara, Olaszország) és Gregory M. Yaxley (Australian National University, Ausztrália) is.

Szabó Csaba szakmai tevékenysége ezer szállal kötődik a Magyarhoni Földtani Társulathoz, amelynek 2003 és 2006 között főtitkára volt, 2015 óta pedig tagja a Társulat Választmányának és jelenleg második ízben vezetőségi tagja az Ásványtani, Kőzettani és Geokémiai Szakosztálynak. Nemzetközi aktivitásának köszönhetően intézményközi kapcsolatok születtek, így például a Goldschmidt konferenciára is kedvezményesen regisztrálhatnak az MFT tagok. Lelkes és elkötelezett támogatója továbbá a Magyar Geofizikusok Egyesületével közösen szervezett Ifjú Szakemberek Ankétjának is.

Ez a szekció nagy elismerés Szabó Csabának és rajta keresztül a hazai földtudományoknak.

A szekció szervezői