Kókay terepi napok 2023.10.13-14.

Leírás: 

Október 13–14 (péntek-szombat)

Kókay terepi napok

Késő-triász medencefejlődés és kréta inverzió a Keszthelyi-hegységben

2. körlevél:

Kedves Kollégák!

Az elmúlt évekhez hasonlóan az Általános Földtani Szakosztály és az MTA X. osztály Szedimentológiai Albizottsága idén is megrendezi közös őszi terepbejárását. A Kókay napok rendezvénye évről évre az Alpi hegységképződés legfrissebb kutatásainak eredményeit mutatja be. Ebben az évben új megvilágításba helyezzük a Keszthelyi hegység mezozos fejlődéstörténetét:

A terepbejárás időpontja: 2023.október 13-14. (péntek-szombat)

A terepbejárás témája: Késő-triász medencefejlődés és kréta inverzió a Keszthelyi- hegységben:

1. A késő-triász medence fejlődés korai szakasza a hegység északkeleti részén figyelhető meg, ahol karni korú medence és platform üledékek fogazódnak össze. A hegység déli peremén számos feltárása van a Rezi Dolomitnak, mely késő-triász riftesedéshez kapcsolódó intraplatform medencében képződött, egy extenziós félárokban rakódott le, melynek laterálisan szegmentált peremvetője jól követhető a vetőnek támaszkodó üledékes breccsa lebenyek alapján. A medencét kialakító extenziós feszültségmező jól rekonstruálható a feltárás léptékű szin-szediment üledékes szerkezetek alapján.

2. A Dunántúli-középhegységi egység intenzív kréta korú gyűrődését hagyományosan több fázisú redőződéssel magyarázza a hazai szakirodalom. A hagyományos értelmezést követve, a háromfajta redőtengely irány három egymást követő gyűrődési fázissal magyarázható. Azonban megfigyeléseink szerint egyes redők csak a szegmentált késő-triász peremvető mentén fordulnak elő, így felmerül annak a lehetősége is, hogy a „ferde csapású” redők a késő-triász medence ferde inverziójához kapcsolódóan jöttek létre.

 

Regisztráció: https://forms.gle/CioUKDb2qqcznxHL9

Amennyiben felkeltettük érdeklődést a meghirdetett programunk iránt, kérem legkésőbb

2023. szeptember 29-ig regisztráljon a fentebb megtalálható link segítségével.

 

Program:

Péntek:

  • Találkozás Keszthelyen, a Sopron utca Csapás utca kereszteződésében, a Lidl parkolójában (46,7761381, 17,2419440) (11 órakor)
  • Csókakői kőfejtő – Pilikáni kőfejtő – Gyenesdiási kőfejtő – Vadlány-lik – Festetics kilátó
  • A szállás elfoglalása (18 órakor)
  • Szalonnasütés, beszélgetés, tábortűz

Szombat:

  • Indulás a szállásról (9 órakor)
  • Szentbékálla kőtenger – Balatonederics, Edericsi Mészkő feltárása – Szent Miklós-forrás
  • Indulás haza (16 órakor)

Szállás:

Péntek este Szentbékkállán, a Napraforgó Turistaszállóban (https://napraforgoszallo.hu )

fogunk megszállni (maximum 32 fő szállhat meg itt 4, 6, 8 ágyas szobákban, így kérjük a regisztráció mielőbbi kitöltését). A szállás pontos címe: 8281 Szentbékkálla, Kossuth u 15.

A szállásköltség 5.000 Ft/fő/éj, mely összeget a helyszínen, készpénzben lehet kifizetni.

Péntek esti vacsora:

A szálláson van lehetőség tábortűzre és szalonnasütésre (a felmerülő költségekről későbbiekben adunk tájékoztatást)

 

Utazás és a terepen történő közlekedés:

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is saját gépjárművekkel szeretnénk megoldani a pénteki és szombati terepbejáráson történő közlekedést. Az autók számának lecsökkentése érdekében, arra szeretnénk kérni mindenkit, hogy tájékozódjon a kollégák körében, hogy minél hatékonyabban tudjuk összehangolni az egy autóra jutó személyek számát.

 

Reméljük felkeltettük érdeklődését a fentebb vázolt témákkal és számíthatunk részvételére az idei terepbejárásunkon. Amennyiben részt kíván venni a meghirdetett programon, kérjük regisztráljon, hogy a szállást már a létszám ismeretében tudjuk megszervezni!

 

Mindenkit szeretettel várunk rendezvényünkre!

 

Köszönettel:

MFT Általános Földtani Szakosztály Vezetősége

 

 

Kedves Kollégák!

A Kókay napok rendezvénye évről évre az Alpi hegységképződés legfrissebb kutatásainak eredményeit mutatja be, a fejlődés és megértés ütőerén tartja a kezünket akár hazai, akár távolabbi helyszíneken. Ebben az évben is új megvilágításba helyezünk egy talán eddig egyszerű történetet, a Keszthelyi-hegység mezozoos történetét.

 

A Keszthelyi-hegység földtani felépítése valóban olyan egyszerű, mint ahogyan azt a gyűrt felső-triász képződményeket diszkordánsan fedő a pannoniai korú üledékek szikár rétegsora mutatja? Azt gondoljuk, hogy számos izgalmas feltárást rejt a terület. Az idei Kókay napok a következő két izgalmas témát járja körül a terepen:

 

1. A késő-triász medence fejlődés korai szakasza a hegység északkeleti részén figyelhető meg, ahol karni korú medence és platform üledékek fogazódnak össze. A hegység déli peremén számos feltárása van a Fődolomitot fedő Rezi Dolomitnak, mely késő-triász riftesedéshez kapcsolódó intraplatform medencében képződött. A Rezi Dolomit egy extenziós félárokban rakódott le, melynek ÉNy-DK csapású, laterálisan szegmentált peremvetője jól követhető a vetőnek támaszkodó üledékes breccsa lebenyek alapján. A medencét kialakító extenziós feszültségmező jól rekonstruálható a feltárás léptékű üledékes szerkezetek (csuszamlási fülkék, csuszamlási redők), valamint szin-szediment normálvetők alapján.

2. A Dunántúli-középhegységi egységet, mint legfelső helyzetű Ausztroalpi-takarót, intenzív gyűrődést érte a kréta során. A különböző irányú redők és rátolódások kialakulását hagyományosan több fázisú gyűrődéssel magyarázza a hazai szakirodalom. A Keszthelyi-hegységben a térképi léptékű redők É-D-i csapásúak, azonban a feltárásokban ÉNy-DK-i és ÉK-DNy-i tengelyirányú redők is megfigyelhetőek. A hagyományos értelmezést követve, a háromfajta redőtengely irány három egymást követő gyűrődési fázissal magyarázható. Azonban megfigyeléseink szerint az ÉNy-DK-i és ÉK-DNy-i tengelyirányú „ferde-csapású” redők csak a szegmentált késő-triász peremvető mentén fordulnak elő, így alternatív magyarázatként felmerül annak a lehetősége is, hogy a „ferde csapású” redők a késő-triász medence inverziójához kapcsolódóan jöttek létre.

 

Reméljük, hogy felkeltettük Tagtársaink érdeklődését. Hamarosan jelentkezünk a pontos programmal, a szállás lehetőségekkel és egyéb részletekkel. Ezután nyílik majd meg az online jelentkezési felület, amelyen szeretettel várjuk Tagtársaink jelentkezését!

 

Üdvözlettel: Héja Gábor Herkules – Maros Gyula – Botfalvai Gábor – Fodor László