Összegyetemi Terepgyakorlat

Leírás: 

XII. Kárpát-medencei Összegyetemi Terepgyakorlat

Augusztus 9-13. (szerda-vasárnap)

Bakony – Balaton-felvidék

XII. Összegyetemi Terepgyakorlat

on-line jelentkezés

Szervezők: Magyarhoni Földtani Társulat Ifjúsági Bizottság

Szabó András (ELTE-TTK)

Cserép Barbara (ELTE, ELTE-MTA Vulkanológiai Kutatócsoport)

elérhetőség:     Szabó András szbandras(at)student.elte.hu

                        Cserép Barbara cserep.barbara(at)gmail.com

Célkitűzés: a kárpát-medencei földtudományi képzésben jelenlévő egyetemi hallgatók, illetve fiatal szakemberek szakmai és baráti kapcsolatainak építése és ápolása a következő terepi programokkal:

  1. Balaton-felvidék paleozoikumi képződményeinek megismerése;
  2. Balaton-felvidék és a Bakony tudománytörténeti szempontból is jelentős mezozoikumi karbonátos szelvényinek megismerése;
  3. a bakonyi mangánérc és bauxit előfordulásainak megismerése;
  4. a Balaton-felvidék vulkanizmusának megismerése, bányalátogatás Úzsán;
  5. a szállást adó Szentbékkálla környékén a Fekete-hegy vulkanizmusának megismerése a Bakony-Balaton UNESCO GeoPark munkatársaival, Várpalota – Szabó-féle homokbánya alsó-bádeni rétegsorának megtekintése, Fehérvárcsurgó – homokbánya látogatás

Lehetősége van az ELUSCSEG révén két résztvevőnek, hogy szociális alapú támogatáshoz jusson, amely a részvételi díjból 20.000Ft összeget jelent. Ehhez kérnénk Minden érdeklődőt, hogy egy kb. fél oldalas motivációs levelet írjon legkésőbb 2023. július 10.-ig. A jelentkezők közül ez alapján választjuk ki azt a két embert, aki megkapja ezt a 20.000 Ft értékű támogatást. A döntést legkésőbb 2023. július 15.-én hozzuk meg. Kérjük a jelentkezéskor az ez iránti igényt írják a megjegyzésekhez! A motivációs leveleket kérjük word vagy pdf formátumban a szervezőknek elküldeni!

 

Részletes program:

1. nap (augusztus 9.): Találkozó az ELTE-TTK déli tömbjének Duna felőli kapujánál, innen buszunk kora reggel indul, csatlakozási lehetőség Székesfehérváron.

Szakmai program: Fülén a Kő-hegye Fülei Konglomerátum Formáció megtekintése, utána Balatonfőkajárnál a Somlyó-hegy kvarcfillit feltárását ismerjük meg, tovább haladva elérünk Balatonalmádira itt a perm-triász határ szelvényét vesszük szemügyre, majd Alsóörsön a metariolit képződményt. A napot Balatonrendesen a Rendes-hegyi kőfejtőben zárnánk a vörös homokkövek megtekintésével. Ezt követően Köveskálon vacsorázunk és a szálláshely felé vesszük az irányt Szentbékkállára.

Terepi vezetőnk: M. Tóth Tivadar (SZTE-TTIK).

 

2. nap (augusztus 10.): Forrás-hegy, Borzavár úti kőfejtő, Tilos-erdő, Eperkés-hegy

 Szakmai program: Felsőörsön a Forrás-hegy középső-triász karbonátos rétegsorát ismerjük meg, innen a Borzavár-úti kőfejtőben vesszük az irányt ahol a felső-kréta alsó-kréta határát feltáró szelvényt tekintjük meg (Borzavári Mészkő Formáció és Tatai Mészkő Formáció), ezt követő állomásunk  Pénzesgyőr közelében a Tilos-erdőben felszínen tanulmányozható Pénzeskúti Márga Formáció és annak változatos ősmaradványai, majd Olaszfalunál az Eperjes-hegyet vesszük célba, ahol a felső-triász – középső-kréta karbonátos rétegsort ismerjük meg.

Terepi vezetőink: Budai Tamás (PTE-TTK), Szente István (ELTE-TTK, Tatai Geológuskert)

 

3. nap (augusztus 11.):

Szakamai program: Bauxit központú nap, ahol először Úrkúton az őskarsztot nézzük meg, majd onnan haladunk tovább kolontári zagytározóba, majd Nyirádon a darvastói lefejtett bauxitlencsét nézzük meg. Tervek szerint a nap zárásaként Nyirádon a bauxitbánya hatalmas területét járnánk végig ősmaradványt kutatva, és a bauxit mélyebb megismerése érdekében.

Szakmai vezetőnk: Mindszenty Andrea (ELTE-TTK)

 

4. nap (augusztus 12.):

Szakmai program: A nap folyamán minél több érdekes vulkáni képződményt veszünk górcső alá. Az uzsai kőfejtőben indítjuk a napot, ahol belemélyedünk a bazalt bányászatába, melyet már az egykori Borostyán út építéséhez is nagy mennyiségben használtak. Ezt követően Bondoró-hegy felé vesszük az irányt, ahol egy rövid gyalogtúra keretében a Balaton-felvidéki Vulkáni terület maar vulkanizmusába teszünk betekintést. Este a napot a vulkáni terület nyújtotta adottságoknak köszönhető remek borok kóstolásával zárjuk.

Terepi vezetőnk: Harangi Szabolcs (ELTE-TTK)

 

5. nap (augusztus 13.):

A közeli Fekete-hegy vulkáni komplexum köré csoportosul a délelőttünk, mely a vulkáni terület egyik legkomplexebb és legnagyobb kiterjedésű képződménye, több, összetett tufagyűrű piroklasztittal, lávakőzettel és salakkúppal. Innen Budapestre indulva először a várpalotai Szabó-féle homokbányát, majd a Fehérvárcsurgói üveghomokbányát tekintjük meg. Végül az egyetem parkolójában mondunk búcsút egy újabb sikeres terepgyakorlatnak.

Terepi vezetőink: Bakony-Balaton UNESCO Globális Geopark munkatársai.

 

A program változásának jogát fenntartjuk!

Utazás: 24+1 fős kisbusszal

Szállás: Napraforgó Turistaszálló (Szenbékkálla, Kossuth u. 15.), https://napraforgoszallo.hu/

Étkezés: reggeli és kétfogásos meleg vacsora a szállásadók részéről, napközben terepi ebéd (hidegcsomag)

Költség: MFT tagoknak: 55.000 Ft/fő (egyébként 80.000 Ft), ami tartalmazza:

- a szállásdíjat
- a minibuszban történő utazás költségeit a terepgyakorlat során
- napi kétszeri étkezés + hideg (beleértve a borkóstolókat is)