Kőzettan-geokémiai Vándorgyűlés 2023.09.21-23.

Leírás: 

2023. szeptember 21–23.

Szekszárd

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM, ÁSVÁNYTANI, GEOKÉMIAI ÉS KŐZETTANI TANSZÉK, MAGYARHONI FÖLDTANI TÁRSULAT ÁSVÁNYTAN GEOKÉMIAI SZAKOSZTÁLY

 

Kedves Kollégák!

A tavalyi, nagy sikerű miskolci rendezvény után a 13. Kőzettani és Geokémiai Vándorgyűlésnek idén a festői szépségű Szekszárdi-dombvidék lábainál elterülő Szekszárd ad otthont. A konferencia időpontja: 2023. szeptember 21–23. A rendezvény, az elmúlt évekhez hasonlóan, csütörtöki és szombati előadónapokból és pénteki terepbejárásból áll. A terepi nap keretében a Mecsek bérceit és völgyeit fogjuk felkeresni, ahol egy paleozoikumi nyírási zónától egy riftesedési esemény magmás és üledékes képződményein át, a közelmúltig ismeretlen arany-tartalmú képződményekkel és szénhidrogén-migrációs nyomokkal ismerkedünk meg.

A konferencia színhelyének kiválasztásakor bíztunk az ókori rómaiak ízlésében, akiknek Duna-menti hadiútja és települései az akkoriban még Aliscának nevezett település határában húzódtak. A táj szépsége az azóta eltelt évezredek óta semmit sem változott, csupán a dombokra felkúszó szőlőbirtokok mérete és száma gyarapodott. A változatos előadások és színes terepi programok után, a konferenciát a tájképi és gasztronómiai változások mélyreható feltérképezésével koronázhatjuk meg.

A konferencia folyamatosan frissülő honlapján osztjuk meg a részleteket:

https://www.poresemek.hu/kgvgy13/

 

A szervezőbizottság:

                                  M. Tóth Tivadar

                                  Pál-Molnár Elemér

                                  Raucsik Béla

                                 Schubert Félix

                                 Varga Andrea