A Földtudományi sokféleség napja – Budapest

Leírás: 

Október 6. (csütörtök) 10.00 óra
Az ülés helye: MTA Kutatóház (1112 Budapest, Budaörsi út 45.) - Csarnoképület, II. emelet Előadóterem
MFT PROGEO FÖLDTUDOMÁNYI TERMÉSZETVÉDELMI SZAKOSZTÁLY, MTA FÖLDTUDOMÁNYOK OSZTÁLYA FÖLDTANI TUDOMÁNYOS BIZOTTSÁGA, UNESCO MAGYAR NEMZETI BIZOTTSÁG

A Földtudományi sokféleség napja

Tisztelettel ajánljuk figyelmébe a Magyarhoni Földtani Társulat ProGEO Szakosztálya, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság, valamint az Magyar Tudományos Akadémia X. osztálya által szervezett "A Földtudományi Sokféleség Napja" című előadóülést, amelyre szeretettel hívjuk és várjuk.

Mottó: 

"A földtudományi sokféleség mindenkié."

Program:

Horváth Gergely: A ProGEO nemzetközi és hazai története

Balázs Réka – Subicz Beáta: Bakancsos mesesorozat a Kiskunsági Nemzeti Park Alapítvány gondozásában

Holló Sándor: A Bükk-vidék Geopark földtani értékei

Pappné Vancsó Judit: Geoparki értékek a Soproni-hegység és a Fertőmelléki-dombsor területén

Veres Zsolt: Geokéktúra – Az Országos Kéktúra földtudományi értékei

 

A földtudományi értékek, a Föld öröksége megőrzését célul kitűző szervezetek sok éves összehangolt küzdelmének eredményeként 2021. november 22-én UNESCO párizsi Közgyűlésén a részt vevő 193 tagállam jóváhagyta egy új nemzetközi nap, A földtudományi sokféleség világnapja – hivatalos angol néven Geodiversity Day – létrehozását, ami egy újabb lehetőséget teremt arra, hogy a törvényhozók, a helyi irányítók és főleg a laikus nagyközönség figyelmét felhívjuk a Föld természeti értékeire, a felszínformák esztétikai szépségeire, kialakulásuk folyamatának különlegességeire, érdekességeire, valamint megőrzésük fontosságára.
Az előadóülés szervezői kiemelten fontosnak tartják, hogy a tavalyi sikeres előadóüléssel hagyományt teremtsenek és idén is színvonalas tudományos programmal kapcsolódjon be a nemzetközi események közé. A ülés mellett megrendezésre kerülnek az immár hagyománnyá vált Geotóp Napok is (október első két hétvégéjén).

A program megtalálható az UNESCO honlapján is. 

Az MTA meghívója elérhető az eseménynaptárból.

Várunk monden kedves érdeklődőt!