Elhunyt Kisvarsányi Géza

IN MEMORIAM KISVARSÁNYI GÉZA

 

2023. január 14-én, 96 éves korában elhunyt Jacksonville-ben (USA) Kisvarsányi Géza geológus emeritus professzor.

1936–1944 között az egri Dobó István Gimnázium tanulója volt, majd felvételt nyert a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki karára. Az egyetemen a tanítás egy hónap múlva megszakadt és megkezdődött Kisvarsányi Géza több hónapos katonai szolgálata mely során a Gulágot is megjárta. 1947-ben hazaérkezve az ELTE-n kezdte meg tanulmányait, geológusi diplomáját 1952-ben szerezte. Munkáját az ELTE Ásványtani Tanszékén kezdte meg és kimagasló eredményeit számos szakmai anyag őrzi (Parád, Recsk stb.). 1956 decemberének elején – félve az 1956-os megtorlástól – feleségével (Bognár Éva geológussal, aki később a Missouri Földtani Intézet ny. aligazgatója lett) elhagyták az országot és véglegesen az USA-ban telepedtek le. 

2012-ben interjú és levelezés segítségével elkészítettem addigi életútját, ami az általam szerkesztett Élet–Hivatás – Földtan, bányászat, energetika c. kötetben jelent meg, és elérhető a következő linken: http://mek.oszk.hu/16400/16432/16432.pdf.  Önéletírását 2011-ben jelent meg Emlékezés – Epizódok életemből Tokajtól Sarasotáig címmel. Elérhető: https://mek.oszk.hu/16200/16269).

Feleségével több éven át vezették Sarasotában a magyar klubot, de pár éve leányukhoz Jacksonville-be költöztek, így a klub vezetését átadták Magdolna Patakynak. Még tavaly is beszélgettem WhatsAppon Gézával és Évával, nagyon megrendített a halálhíre, amit Magdolna Patakytól kaptam. Beszélgetéseink során sokat álmodoztunk arról, hogy Recsken felhozzák a mélyből az ércet, mely a magyar gazdaság virágzásának egyik motorja lesz.

 

Kedves Géza!

Sajnos ezt már nem élhetted meg, és én is csak bizakodhatom!  Nyugodjál békében.

 

Utolsó jó szerencsét!

 

Dr. Horn János