Változó klímánk - békében és háborúban - április 11. online vitaest

Leírás: 

2022. április 11 hétfő, 16.00 óra, online
Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara Természeti Erőforrások Kutatása és Hasznosítása Szakkollégium,
Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Akadémiai Bizottsága,
Magyarhoni Földtani Társulat Észak-Magyarországi Területi Szervezete


VÁLTOZÓ KLÍMÁNK – BÉKÉBEN ÉS HÁBORÚBAN

A vita napjainkban azon folyik, milyen mértékű az emberi tevékenységnek tulajdonítható hatás a vitathatatlanúl mindennapjainkban zajló klímaváltozás folyamataiban. Lesz-e szerepe az extrém geopolitikai viszonyoknak a klímaváltozás extrém folyamataiban?  Milyen túlélési stratégiák  lehetségesek? Milyenek a  következmények a nyersanyag ellátásra, energia biztonságra?

A panel tagjai:
Dr. Hartai Éva geológus, c. egyetemi tanár (Miskolci Egyetem),  
Dr. Szarka László geofizikus mérnök, az MTA rendes tagja, és
Dr. Kaderják Péter közgazdász (a BME Zéró Karbon Központ igazgatója).  
Moderátor: Földessy János professzor emeritusz, a TEKH elnöke

Hartai professzor  asszony az Európai Unió INTRAW projektjének koordinátoraként foglalkozott a kontinens nyersanyag ellátásának jövőképével. Szarka akadémikus úr a klímaváltozás természetes okainak tanulmányozója, és a természetes okok mellett érvelő tudós. Kaderják igazgató úr a Corvinus Regionális Energiagazdálkodási Kutató Központ vezetője volt, ezt követően államtitkárként igazgatta a  energia ágazatot, jelenleg a BME keretében létrehozott Zéró Karbon Központ igazgatója, az üvegház hatású gázok kibocsátás csökkentésének elhívatott szakértője. Középiskolás diákként, alapszakos vagy mesterszakos hallgatóként, doktorjelöltként Te is ennek a kiváló kerekasztal társaságnak a tagja lehetsz.

A vitán való részvételhez regisztrálnod kell a linkhez kapcsolódó honlapon április 8-ig bezárólag:
https://forms.gle/cCSTYKVzXAHbT84q8
és feltenni olyan kérdést, amely a fenti témákhoz minél jobban, minél általánosabban kapcsolódik.
A kérdést feltevő regisztráltak közül a  vitaest előkészítő bizottsága választja ki a legjobb kérdések gazdáit középiskolás, BSc, MSc és PhD szinten, ők lesznek a panel fiatal, kérdéseket feltevő tagjai.
Mindenki más is kérdezhet, és választ várhat a hallgatóságból, ezért, mindenkit várunk a vitaestre. Gyere el akkor is, ha még most nincs megfogalmazott kérdésed.  
Várjuk jelentkezésedet, és reméljük, rövidesen találkozunk az online térben, a vitaesten.

A vitafórum lezárul majd, de a vita nem, az összes felvetett kérdéssel kapcsolatban folytatódik a Szakkollégium honlapján és közösségi oldalain.
A vita résztvevői (ha igénylik) részvételi igazolást, a kiválasztott aktív kérdezők pedig a válaszolók eredeti aláírásával kiegészített képernyő fotót kapnak, a TEKH tagok számára 1 részvételi kredit jár.

A vitaest elérhetősége: Join Zoom Meeting
https://us06web.zoom.us/j/81327986023?pwd=dkdTVzE5NHVpcldERXVWZ3NzT0RUQT09

Meeting ID: 813 2798 6023
Passcode: 399027
One tap mobile
+13462487799,,81327986023#,,,,*399027# US (Houston)
+14086380968,,81327986023#,,,,*399027# US (San Jose)

A panel tagjairól:
Hartai Éva c. egyetemi tanár  az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett geológusi diplomát 1976-ban. Ugyanitt nyerte el az egyetemi doktori fokozatot, majd a Kassai Műszaki Egyetemen szerezte meg a PhD diplomáját. Kutatási területe a teleptan és az ércföldtan, több mint 80 publikációja van. 45 évnyi oktatói tapasztalattal rendelkezik a Miskolci Egyetemen, elsősorban az általános és az elemző földtan, a környezetföldtan és a teleptan területén. 2008-ban kezdett el dolgozni a European Federation of Geologists nemzetközi szervezetben, ahol több cikluson át elnökségi tag volt, vezette a ’Panel of Experts on Education’ szakértői testületet, és több bizottság munkájában részt vett. 10 évig volt a European Geologist folyóirat főszerkesztője. Kiemelkedő tapasztalata van nemzetközi pályázati projektek tervezésében és koordinálásában, jelenleg is vezet egy uniós projektet, melyben 21 országból 25 intézmény vesz részt, illetve két másik projektben munkacsomag vezető.

Szarka László Csaba geofizikus-mérnök, az MTA rendes tagja. 1977-ben Miskolci Egyetemen végzett, kitüntetéses diplomával. 1977-2010 között a soproni akadémiai kutatóintézet (MTA GGKI) kutatója. Közben vendégtanárként oktatott  Université Paris Sud, -on 1997-1999), majd Soproni Egyetemen  egyetemi tanár (2000-), az MTA CSFK főigazgatója (2016-2018). Egyetemi doktor (Miskolc, 1982), a földtudomány kandidátusa (MTA, 1987), a földtudomány (az MTA) doktora (1997), levelező tag (2013), rendes tag
(2019). Életpályája során több hazai és nemzetközi szakmai-tudományos
szervezetnek, bizottságnak volt vezetője (többek között Magyar
Geofizikusok Egyesülete, MTA Geofizikai Tudományos Bizottság, MTA KÖTEB
Jövőnk a Földön albizottság; AGU nemzetközi együttműködési bizottság,
IUGG oktatási és továbbképzési bizottság).  A Föld Bolygó Nemzetközi Éve (2007-2009) MNB titkára, az IAGA 11th Scientific Assembly szervezője (Sopron, 2009). 2019-től - immár nyugdíjasként -  elnöke volt az Eötvös 100 koordinációs testületnek. Tanácsadásai mellett jelenleg elnöke a  soproni Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet külső tanácsadó  testületének. Az utóbbi években a klímaváltozás természetes okainak feltárására fókuszál. Elektromágneses geofizikai, valamint föld- és környezettudományi bibliográfiai jegyzékét az MTMT tartalmazza.

Kaderják Péter közgazdász, a Zéró Karbon  Központ vezetője -  1987-ben szerzett diplomat a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen Budapesten. Hollandiában a rotterdami Erasmus Egyetemen, , majd az USÁ-ban a  Harvardon volt ösztöndíjas. 2015-ben szerzett PhD fokozatot a Corvinus Egyetemen. Egyetemi karrierjét 1998-tól váltja fel először részlegesen majd teljesen államigazgatásban különböző poziciókban folytatott munkával, először a Gazdasági Minisztérium kabinetfőnökeként (1997-1998), majd a Magyar Energia Hivatal főigazgatójaként illetve elnökeként , A REKK ügyvezető igazgatójaként, illetve 2018-2020 között az Innovációs és Technológiai MInisztérium, energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkári beosztásában. Jelenleg a Zéró Karbon Központ  vezetője a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központjában.