Az IAH magyar nyelvű közleménye március 22., a VÍZ VILÁGNAPJA - 2022. a Felszín alatti vizek éve alkalmából

Tisztelt Tagtársak, Érdeklődők!

A VÍZ VILÁGNAPJA  alkalmából tekintsék meg a Hidrogeológusok Nemzetközi Szervezete (IAH) magyar nyelvű közleményét:

Felszín alatti víz: veszélyben egy kritikus erőforrás

A felszín alatti víz létfontosságú erőforrás, amelyet ugyan nem látunk, de szinte mindenhol a talpunk alatt megtalálható. A világ ivóvízkészletének közel felét biztosítja. Élelmiszer-ellátásunk, természeti környezetünk és általános higéniás állapotunk jó állapota mind a felszín alatti vizekre épül. Hatékonyabb gazdálkodás nélkül a vízkészletek kimerülésének vagy szennyezetté válásának veszélyével kell szembenéznünk. Sürgető szükség van a fenyegető vízválság tudatosítására és az összehangolt fellépésre bolygónk élete védelme érdekében.

A felszín alatti vizek éve

A "felszín alatti vizek éve" alkalmából a Hidrogeológusok Nemzetközi Szövetsége kiemeli a felszín alatti vízkészletek bölcs használatának és védelmének szükségességét. Arra buzdítjuk az embereket, hogy vegyék számba, hogy mennyi vizet használnak és az honnan származik valójában, gondolják át, mit tehetünk e létfontosságú erőforrás védelmében. Mindenkit arra kérünk, hogy támogassa a WWD 2022-t, és írja alá a felszín alatti vizekről szóló São Paulo-Brüsszeli nyilatkozatot (https://brabeldeclaration.getresponsepages.com/):

A felszín alatti vizek létfontosságúak a Föld fennmaradása szempontjából: a vízadó rétegek, bolygónk természetes víztározói az édes és folyékony víz 97%-át adják. A víztartó rétegekből felszínre jutó források folyókat táplálnak, és amikor ezeket használjuk a vízellátás, mezőgazdaság és ipar céljaira, akkor ennek nagy része valójában felszín alatti víz.

Továbbiak: https://felszinalattiviz.blogspot.com/2022/03/iah-kozlemeny-viz-vilagnapja-marcius-22.html