11th International Congress on the Jurassic System - Budapest

Leírás: 

Augusztus 29. – szeptember 2.
Hotel Hélia Budapest

11th International Congress on the Jurassic System

Közlemény a 11. Nemzetközi Jura Kongresszusról

Augusztus 29. és szeptember 2. között Budapesten rendezik a földtörténet jura időszakával foglalkozó kutatók négy évente sorra kerülő nemzetközi konferenciáját (11th International Congress on the Jurassic System). A világ 31 országából 110 kutató gyűlik össze, négy nap során 12 tematikus szekcióban mutatják be a legújabb kutatási eredményekről szóló előadásokat és posztereket. 
A szekciók között a legnagyobb számú előadás a kora jura toarci korszakában, 183 millió évvel ezelőtt bekövetkezett globális klíma- és környezetváltozási eseménnyel foglalkozik. Ebben az időben a gyors felmelegedés az óceán oxigénellátottságának csökkenésével járt, amit óceánsavasodás is kísérhetett és a tengeri élővilág kríziséhez vezetett. Mivel e folyamatok hátterében intenzív vulkáni tevékenység és az ahhoz kapcsolódó természetes szén-dioxid kibocsátás állt, ezért nem meglepő, hogy a mai, magunk okozta aggasztó változások természetes előképeként kitüntetett figyelem övezi a témát. Hasonló tanulságokkal jár a jura időszak kezdetét megelőző triász végi kihalási esemény kutatása is. Mindkét témában a hazai földtudományi szakemberek is aktívak és a konferencián is bemutatják eredményeiket. 
A tizenegyedik kiadásánál járó konferenciasorozat hagyományosan a jura időszak őslénytani és rétegtani vizsgálatainak seregszemléje. Ebben a témában a legfontosabb ősmaradványok az ammoniteszek, a korabeli tengerek gyors evolúciójú, meszes házú, úszó puhatestűinek látványos fosszíliái. Az ennek a témának szentelt szekció adózik a nyáron elhunyt Géczy Barnabás emlékének, aki az ELTE Őslénytani Tanszékét hosszú időn át vezetve e szakterület nemzetközileg elismert és itthon iskolát teremtő kutatója volt.
A tudomány jövőjére nézve bíztató, hogy a résztvevők több mint egynegyede egyetemi hallgató, főleg doktorandusz. A rendezvény legnagyobb támogatója kiválósági alapjain keresztül az ELTE. A TTK Lágymányosi kampuszán a Természetrajzi Múzeum kiállításainak megtekintése is helyet kapott a programban, ami után nyilvános panel beszélgetésre kerül sor, a jura kutatások aktualitásának és társadalmi jelentőségének kérdéseiről. A konferenciasorozat gazdája és másik támogatója a Földtudományok Nemzetközi Uniója alá tartozó Nemzetközi Rétegtani Bizottság Jura Albizottsága. A legutóbbi három hasonló konferenciát Mexikóban, Indiában, illetve Kínában rendezték, Európába 2006 után tér vissza a rendezvény.
A hét és a konferencia középső, szerdai napján az ELTE Tatai Geológus Kertjébe látogatnak a résztvevők. Ez a nemzetközi hírű bemutatóhely a jura időszak magyarországi képződményeinek páratlanul teljes keresztmetszetét adja, melyet hazai szakemberek vezetésével tekinthetnek meg. A magyarországi földtan és őslénytan hírét a nyitó napon két plenáris előadás is öregbíti, egyrészt hazánk jura és tágabban mezozoikumi képződményeit fejlődéstörténeti keretbe helyezve, másrészt a hazai jura paleontológiai kutatások másfél évszázadnál is hosszabb történetét áttekintve. A konferencia szervezésében az ELTE és a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársainak vezetésével a hazai földtudomány több kutatóhelyének szakemberei, a Magyarhoni Földtani Társulat tagjai vettek részt.

További információ a konferencia honlapján: https://jurassic2022.hu/
Kapcsolat: 
Pálfy József (palfy@elte.hu
és Főzy István (fozy.istvan@nhmus.hu
(a Szervező Bizottság elnökei)
 

Részletek: https://jurassic2022.hu/