Kókay terepi napok

Leírás: 

Október 15–16. (péntek–szombat)
ÁLTALÁNOS FÖLDTANI SZAKOSZTÁLY, MTA X. OSZTÁLY SZEDIMENTOLÓGIAI ALBIZOTTSÁG

Kókay terepi napok

Kedves Kollégák!

Az elmúlt évekhez hasonlóan az Általános Földtani Szakosztály és az MTA X. osztály Szedimentológiai Albizottsága idén is megrendezi közös őszi terepbejárását.
A terepbejárás időpontja: 2021.október 15-16. (péntek-szombat)
A terepbejárás témája: Bükkvidéki badeni-pannon üledékek és badeni vulkanoklasztitok

Regisztráció: https://forms.gle/T6zYaYaYpps4cekr8
A regisztráció határideje: 2021. szeptember. 27!

A terepbejárás témája: A kirándulás során többnyire alig ismert, de látványos feltárásokban tekintjük meg a Bükk környékén feltáruló középső-felső miocén rétegsort, amelynek formáció szintű besorolása sok esetben igen nagy nehézségekbe ütközik, és ezért a kirándulás hozzásegítene a kérdésesebb feltárások tavaly elkezdett földtani reambulálásához. A megtekintendő feltárások zömében törmelékes üledékes kőzetek látványos szedimentológiai bélyegekkel, de különböző vulkanoklasztitos sorozatokat, fontosabb képződményhatárokat is érinteni fogunk. A bejárandó terület szerkezeti elemekben igen gazdag, egyes feltárások szerkezetföldtani szempontból is fontos jelentőséggel bírnak. A kirándulás során Egertől nyugatra lévő dombvidéket járjuk be (Egerszalók, Egerszólát, Sirok), továbbá a Felsőtárkányi-medencét Felnémet környékén és a Bükkhátot Szilvásvárad környékén. A közös megfigyelések segíthetik a bükki miocén rétegsorok és azok képződési környezetének jobb megértését.
Amennyiben felkeltettük érdeklődést a meghirdetett programunk iránt, kérem legkésőbb 2021.szeptember 27-ig regisztráljon a fentebb megtalálható link segítségével.

Program:
Péntek:
•    Találkozás az első terepi megállónál a Eger környékén (11 órakor)
•    Feltárások megtekintése
•    A szállás elfoglalása (18 órakor)
•    Szalonnasütés, beszélgetés, tábortűz
Szombat:
•    Indulás a szállásról (9 órakor)
•    További terepi megállók megtekintése
•    Indulás haza (16 órakor)

Szállás:
Péntek este a Bábakalács Erdei Iskolában (www.bnpi.hu/hu/szallas/babakalacs-erdei-iskola) fogunk megszállni (maximum 38 fő szállhat meg itt, így kérjük a regisztráció mielőbbi kitöltését). A szállás pontos címe: 3324 Felsőtárkány, Ifjúság út 34.
A szállásköltség 3.700 Ft/fő/éj, mely összeget a helyszínen, készpénzben lehet kifizetni.

Péntek esti vacsora:
A szálláson van lehetőség tábortűzre és szalonnasütésre (a felmerülő költségekről későbbiekben adunk tájékoztatást)
Utazás és a terepen történő közlekedés: Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is saját gépjárművekkel szeretnénk megoldani a pénteki és szombati terepbejáráson történő közlekedést. Az autók számának lecsökkentése érdekében, arra szeretnénk kérni mindenkit, hogy tájékozódjon a kollégák körében, hogy minél hatékonyabban tudjuk összehangolni az egy autóra jutó személyek számát.  
Reméljük felkeltettük érdeklődését a fentebb vázolt témákkal és számíthatunk részvételére a bükki terepbejárásunkon. Amennyiben részt kíván venni a meghirdetett programon, kérem regisztráljon, hogy a szállást már a létszám ismeretében tudjuk megszervezni!

Mindenkit szeretettel várunk a fenti rendezvényre!

Köszönettel:
MFT Általános Földtani Szakosztály Vezetősége