Geomatek mindenkinek, május 19.

Leírás: 
Kedves Kolléga!

Idén a Geomatematikai Szakosztály vezetősége elhatározta, hogy kb. kéthavonta megpróbálja összehozni a geomatemtaikát művelő tudományos közösséget egy konstruktív eszmecserére. Szeretettel hívunk minden kollégát a 'Geomatek midenkinek' c. online rendezvényre, ahol egymás között vitathatunk meg geomatematikai problémákat, amikkel kollégáink, vagy mi magunk küzdünk.

A 2021.05.19-i (szerda) alkalom programja az alábbi 15:00-17:00. 
Két 10 perces probléma felvető kiselőadást 30-40 perc diskurzus/vita fog követni, amit a Szakosztály vezetősége moderál.
 
A hosszabb kivonatokat a nevekre kattintva érhetik el a kollégák.
 
Első előadó:

A talajlakó állatok (pl.: ürge) járatrendszerei lefutásának 3D modellje hozzásegíthet roncsolásmentes állománybecslési eljárások kidolgozásához, valamint az aktuális (valós) kolónia szintű egyedszámok pontosabb becsléséhez. 

Kérdés, hogy miként írható le a járatok amorf, bonyolult vonalvezetése a terepfelszínhez viszonyítva földradaros eszközökkel, roncsolásmentesen? Milyen mintavételezési eljárást (pl.: mintalemszám; felszíni grid; térinformatikai támogatás, radar, stb.) érdemes alkalmazni a modellek megrajzolásához?

 
Második előadó:

Székely Balázs ELTE TTK:

Az alluviális folyófejlődés egyik legfontosabb mérőszáma a kanyarulatosság (szinuozitás), melyet a vízfolyás mentén szinte tetszőleges sűrűséggel számíthatunk, ebből pedig több folyamatra, így például recens tektonikára következtethetünk. Azonban a szinuozitás-értékek térbelileg súlyosan korreláltak, ezért problémás az aktív vetőkkel való korrelációjuk. Több vísfolyás esetén is kaphatunk indikációkat, a kérdés az, hogy geostatisztikailag lehet-e szignifikanciát rendelni az eredményekhez?

 
Az alábbi Zoom szobában fogjuk megvitatni a kérdéseket.
 
 
Meeting ID: 934 2095 7251
Passcode: 658176
 
Instrukciók:
A belépéshez használt gépen futni kell a zoom kliensnek. A fenti linkre kattintva a böngészőben elindul a csatlakozás. Ha nincs még felinstallálva a zoom kliens szoftver, akkor a gép letölti a programot, felrakja, utána pedig már menni fog a telekonferencia linkjére kattintva. Kérem, hogy a résztvevők 14:45-től kezdjenek el felcsatlakozni, a „meeting” nyitva lesz, bármikor ki lehet próbálni a csatlakozást . Az moderátor fogja a videót és az audiót engedélyezni, illetve elvenni. Ez azért van, mert a videós csatlakozás esetenként túl nagy sávszélességet igényel, illetve a behallatszó zajok zavarhatják az előadást.
Az esemény Zoom-on lesz megtartva, részvétel a melléket felhívásban található linken történő regisztrációhoz kötött.
 
Köszönjük a segítséget és a közös munkát előre is!

Jó szerencsét és jó egészséget!

Üdvözlettel,
 

Pécs, Budapest      Fedor Ferenc (MFT), Kovács József (MTA), Hatvani István
                                      elnök,                        elnök                          titkár