A Földtani Közlöny 150/4 száma online elérhető!

Tisztelt Tagtársak, Érdeklődők!

A Földtani Közlöny 150/4 száma online elérhető honlapunkon is!

A 150. ünnepi évfolyamát záró Földtani Közlöny első szemléje arra is emlékezik, hogy 100 esztendeje jelent meg Milankovic mérföldkőként számontartott tanulmánya, mely azután a ciklussztratigráfia és az asztrokronológia kibontakozásához vezetett. Utóbbiak hazai alkalmazásait és jövőjét mutatják be szerzőink. A következő munka, igazi csemegeként a Balaton üledékének ásványaiba nyújt betekintést. Ezt követi a hazai bauxitok kutatásának közel 120 éves története, majd a hidrogeológia szemlélet váltásával az ELTÉn az utóbbi 20 évben született munkák szemléje. Végül megtudjuk, hogy az utóbbi 150, hangsúlyosabban 80 esztendőben és esetleg a jövendőre is gondolva a szénhidrogénkutatásban mi volt-lesz a jó, a rossz és a csúf.

Az idei év jubileumi szemléit remélhetőleg sok olvasónk forgatta és fogja még forgatni a következőkben is. Ígérjük, hogy a kezdeményezés nem szakad meg, jövő évi füzeteinkbe is jut még néhány csokorba szedett áttekintés, míg lelkes szerzőink győzik.

Az idei utolsó rövid közlemény pedig fluidzárvány geokémiával jár a vándorló szénhidrogének nyomában.

Minden kedves Olvasónknak jó szerencsét, sikeres 2021-t kíván a Földtani Közlöny szerkesztőbizottsága nevében,

Sztanó Orsolya főszerkesztő, 2020-12-31

Tartalom:

A ciklussztratigráfia és az asztrokronológia korszerű módszerei és alkalmazásuk - Vallner Zs., Bajnai D., Pálfy J.
http://bit.ly/3aH4ar5

A Balaton üledékének ásványai - Pósfai M.
http://bit.ly/3pYeUb1

A magyarországi bauxitok kutatásának rövid története (1903-2020) - Mindszenty A.
http://bit.ly/3q04JCz

Szemelvények az elmúlt két évtized ELTE-n végzett, medenceléptékű hidrogeológiai kutatásaiból - Czauner B., Mádlné Szőnyi J.
http://bit.ly/36TbXkt

A jó, a rossz és a csúf? – avagy a szénhidrogén-kutatás múltja, jelene és jövője a Kárpát-medencében – Szemle - Lemberkovics V., Kiss K., Váry M., Kiss B., Kovács G.
http://bit.ly/39XM6tn

Indication of hydrocarbon migration in the Western Mecsek Mountains evidenced by fluid inclusion chemostratigraphy - Körmös S., Lukoczki G., Schubert F.
http://bit.ly/3tCIxAE

Események, rendezvények, személyi hírek, könyvismertetések - Cserny T.
http://bit.ly/3jtp54P

 

Szerkesztőségi platformunkon várjuk a Kárpát–Pannon térség földtani felépítésével foglalkozó, vagy ahhoz kapcsolódó tárgyú, eredeti, új tudományos eredményeket