A Barlangok és Karsztok Nemzetközi Évének megnyitója 2021. január 26.

Leírás: 

A Barlangok és Karsztok Nemzetközi Évének megnyitója
2021. január 26.


A karsztokkal kapcsolatban talán a barlangok és a különleges felszíni formák, tájképek a legismertebbek. Noha kontinenseink mintegy 20 %-a karszt terület, sajnos nagyon kevesen tudják, hogy ezek az emberiség számára milyen jelentős értéket képviselnek. E területeknek köszönhető többek között:
 ·        kulturális örökségünk számos felbecsülhetetlen értékű helyszíne;
 ·        a rovar-, különösen a szúnyogirtásban jelentős szerepet betöltő denevérek kiemelten fontos élőhelye;
 ·        a Föld népessége 10 %-ának ivóvíz ellátása;
 ·        évente több tízmilliárd dollár bevétel az idegenforgalom révén;
 ·        az éghajlatváltozásról, az ásványkincsekről, a vizekről, és – meglepő módon - az élet más bolygókon történő kereséséről szóló egyedülálló tudományos ismeretek megszerzésének lehetősége.
A barlangok és a karsztok azonban fokozottan érzékenyek a szennyezésre. Mivel a barlangok a felszín alatt húzódnak, és a karsztjelenségek jelentős része is itt, rejtve zajlik, nehéz megismerni és megérteni azokat, emiatt ki vannak téve a túlzott használatnak, pusztításnak, szennyezésnek és a helytelen kezelésnek.
A Barlangok és Karsztok Nemzetközi Éve (International Year of Cave and Karst - IYCK) egy olyan világméretű projekt, amelynek legfőbb célkitűzése, hogy minél több emberrel megismertesse ezeket a kritikus fontosságú és sokfelé megtalálható természeti erőforrásokat. A rendezvénysorozatot a barlangok és a karsztok feltárására, tanulmányozására és védelmére létrejött, 55 tagországból álló nemzetközi szervezet, a Nemzetközi Barlangtani Unió (Union Internationale de Spéléologie - UIS) szervezi, melyben világszerte több mint 100 nemzeti és nemzetközi szervezet - hazánkban a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat - a partnere. Ezek a szervezetek oktató és szórakoztató lehetőségeket teremtve igyekeznek a barlangokkal és a karsztokkal kapcsolatos ismeretek bővítésére.
Az UIS a nyitóünnepséget eredetileg az UNESCO párizsi székházába tervezte, de a pandémia közbeszólt, ezért az 2021. január 26-án 15:00 órai kezdettel a virtuális térben lesz megtartva a szervezet hivatalos youtube csatornáján: https://www.youtube.com/channel/UCzSiErLj5x6viNbvAdehDvA
A megnyitó rögzítésre kerül, így ezen az internet címen a későbbiekben is megtekinthető lesz. A Nemzetközi Év UNESCO székházban történő ünnepélyes megnyitójára – amikor a pandémiás helyzet megengedi – egy későbbi időpontban kerül majd sor.
Az UIS és a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat ezúton hív meg mindenkit a virtuális megnyitóra.

A Nemzetközi Év tervezett programjairól a következő helyen lehet tájékozódni:
http://iyck2021.org/index.php/events/.
Reméljük, hogy minél többen csatlakoznak a Barlangok és Karsztok Nemzetközi Éve programjaihoz, hogy megismerjék e  titokzatos földalatti világot!
 
http://iyck2021.org/
https://www.facebook.com/uisspeleo
https://twitter.com/uisspeleo
https://www.instagram.com/uisspeleo/
http://uis-speleo.org/
 www.barlang.hu
 
Union Internationale de Spéléologie • Founded in 1965
Titov trg 2 - 6230, Postojna – Slovenia • www.uis-speleo.org