Juhász Árpád geológus szakkör indul az ELTE TTK Természetrajzi Múzeumában. Online beharangozó június 5-én. Regisztráció szükséges!

Leírás: 

Juhász Árpád geológus szakkör indul az ELTE TTK Természetrajzi Múzeumában

2020. Június 5-én (pénteken) 18 órakor várunk mindenkit egy online kedvcsináló beharangozóra Juhász Árpáddal együtt!

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Magyarhoni Földtani Társulat (MFT), régi hagyományt újraélesztve, geológus szakkört indít a 2020-2021-es tanévben. A szakkör szervező szerepét az egyetem muzeális értékű gyűjteményeit tömörítő Természetrajzi Múzeuma vállalta fel és a foglalkozások során is szeretnénk kihasználni a múzeumi keretek különleges és látványos lehetőségeit. A történeti Ásvány- és Kőzettár, valamint a modern üvegpiramisban látható Biológiai és Őslénytani Kiállítás méltó helyszíne lesz a találkozóknak. Természetesen az Egyetem adta lehetőségeket is kihasználjuk: bepillantást kapnak a résztvevők a labormunkák rejtelmeibe, az egyetemi gyakorlótereket is megismerhetik, sőt nagyműszerek működését is bemutatjuk 1-1 foglalkozás keretein belül. Az „igazi, klasszikus” geológiai munka bemutatására időnként terepi programokat szervezünk hegyekbe, völgyekbe, barlangokba, hévízforrásokhoz…, alkalmanként pedig külsős helyszíneket is meglátogatunk (múzeumok, cégek, kutatóintézetek).

A szakkört 2020 szeptemberében indítjuk és az első foglalkozások egyikét Juhász Árpád, szakkörünk névadója, ELTE-s öregdiák és sokunk világutazó Árpi bácsija fogja tartani. Ma már köztiszteletben álló geológusok, tudósok és ipari szakemberek köszönhetik ezt a szakmát neki és annak a sok ismeretterjesztő műsornak, amelyet évtizedek óta, egész a mai napig készít rendületlenül. Ő a mi példaképünk is és most segít nekünk, hogy a fiatalabb korosztályok is megtapasztalják a földtudományok varázsát.

Havonta egy szakköri foglalkozást tervezünk valamelyik hétvégi napon, a vidékről csatlakozó lelkes geo-rajongókra is gondolva. Az egyes foglalkozások nem épülnek egymásra, kihagyással is követhetők a programok. A szakkör ingyenes.

Elsősorban középiskolás (9-12. osztályos) diákokat várunk, de bárki jelentkezhet, akit érdekel, mit rejt a Föld, hogyan alakulnak ki az őt alkotó ásványok, kőzetek, hogyan működnek a földtani folyamatok, mire jók az ősmaradványok, hogyan és miként tudja egy geológus az emberi tevékenységeket kiszolgálni, hatásait módosítani, vagy akár mentesíteni a károktól. A jelentkezők számától és a korosztályától függően alakítunk majd a tematikán és a csoport felépítésén.

A szakkör az ENGIE nemzetközi projekt támogatásával valósul meg, így különösen várjuk a középiskolás lányok jelentkezését!

Helyszín: az ELTE Természettudományi Kar Lágymányosi Kampusza lesz Budapesten, a Petőfi és a Rákóczi híd közti C épületben (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C)

Az érdeklődők ezen linken regisztrálhatnak (2020. június 4-én 16 óráig), majd a regisztrációt követően, e-mailben küldünk hozzáférést (linket) a beszélgetéshez.
Várjuk érdeklődő gimnazisták, tanárok csatlakozását és bárki másét, akit behatóbban érdekel a geológia.

A beszélgetésben részt vesznek:
Dr. Juhász Árpád a szakkör névadója
és a házigazdák:
Dr. Weiszburg Tamás, aki annak idején szintén részt vett a geológus szakkörön :) és mára az ELTE TTK Ásványtani Tanszék vezetője,
Dr. Harman-Tóth Erzsébet az ELTE TTK Természetrajzi Múzeum igazgatója,
Felkerné Dr. Kóthay Klára az MFT Oktatási és Közművelődési Szakosztály elnöke,

valamint mindenki, aki regisztrál.

Regisztráció az online beharangozóra: link (2020. június 4-én 16 óráig):

Amennyiben a vírushelyzet ősszel is korlátozásokat követel meg, akkor a szakkört igyekszünk online felületen elindítani, a vidéki érdeklődőkre tekintettel pedig később is használni.