A fény nemzetközi napja: május 16. Május 10-ig várjuk fotóikat a "Fény" témában!

Tisztelt Tagtársak!

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága főtitkára felhívást tett közzé a fény nemzetközi napjának megünneplésére, melyet lentebb olvashatnak.

Várjuk a fény témában beküldött fotóikat május 10-ig a Társulat címére:  mft@mft.t-online.hu. A legszebbekből összeállítást teszünk fel a honlapra. A fény megjelenítése nem csak a Nap és a csillagos égbolt lehet, hanem pl. egy szép ásvány becsillanó belső reflexe, egy kettőstörés, vagy az esti égbolt előtt világító lávakitörés, stb. 

————————————————————————————————————

A 2015-ben világszerte nagy sikerrel megtartott fény nemzetközi évét követően az UNESCO Általános Konferenciája 39. ülésszakán született döntés értelmében 2018-tól minden évben május 16-án ünnepeljük világszerte a fény nemzetközi napját.
 
A nemzetközi nap lehetőséget teremt arra, hogy évről-évre ezen a napon középpontba kerüljenek a fényhez kötődő tudományterületek, a fényalapú technológiák mindennapi életünkben betöltött központi szerepe. A fény az élet számos területén megjelenik, beleértve például a tudományt, a kultúrát, a művészetet, az oktatást, a kommunikációt és a fenntartható fejlődést is. A nemzetközi nap ünneplése új „hidakat” képezhet ezen területek között, valamint elősegítheti kapcsolatok épülését a tudósok, döntéshozók, ipari vezetők, nem kormányzati szervezetek és a szélesebb társadalom között. A szervezet világszerte arra buzdít, hogy minél többen csatlakozzanak saját rendezvénnyel május 16-án a fény ünnepléséhez. A fény nemzetközi napjának központi honlapja a https://www.lightday.org/, ahol számtalan érdekes információval találkozhatnak az érdeklődők.
 
A koronavírus világjárvány miatt kialakult helyzetben még inkább fontos, hogy az UNESCO nemzetközi és hazai szinten összefogást tanúsítson és mindenki lehetőségeihez mérten igyekezzen ebben a nehéz helyzetben is kihasználni az UNESCO-címekben rejlő lehetőségeket és a virtuális térben igyekezzünk értéket közvetíteni az emberek számára. A fény nemzetközi napjához közeledve szeretnénk közreműködéseteket kérni a nemzetközi nap virtuális megünneplésére.

A csatlakozó szervezetek akár egy közös ötlet (pl. napfelkeltés természetfotó megosztása Facebook-on, „fény az alagút végén” kifejezés értelmezése a járvány tükrében stb.) alapján is csatlakozhatnának az ünnepléshez, akár honlapjukon közzétett cikkel, akár a közösségi média felületeken közzétett fotóval, stb. Javasoljuk a „fény” minél sokszínűbb megjelenését, legyen az annak természeti, filozófiai, vallási, vagy egyéb értelmezése. Amennyiben ezekről hírt kapunk, szívesen megosztanánk mi is ezeket a megmozdulásokat honlapunkon, Facebook-oldalunkon. Természetesen örülünk annak is, ha az UNESCO-címeken túl is terjesztik a közelgő nemzetközi nap hírét.

Dr. Soós Gábor
főtitkár
 
UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága
Emberi Erőforrások Minisztériuma