Észak-Magyarországi Szervezet - Történet

A térség bányászata, hogy csak a legjelentősebbeket említsük: a nógrádi barnakőszén-bányászat, a rudabányai vasércbányászat, a zempléni ásványbányászat, a mátrai színesércbányászat, a borsodi barnakőszén-bányászat, valamint a földtani kutató- és fúró vállalat visszafejlődésével, illetve teljes megszűnésével a társulati életben is jelentős visszaesés következett be. A nagyobb anyacégekből kivált kisebb vállalkozásokban dolgozó és így a szakmában megmaradt kollégák, a Miskolci Egyetem oktatói és hallgatói, valamint az egyetlen, a régi értelemben megmaradt ipari bányaföldtani szolgálattal rendelkező Mátrai Erőmű Zrt. munkatársai adják jelenlegi létszámunk zömét.
1998-tól újra felelevenítettük az évenkénti tanulmányi utakat is, ahol a helyszínen tanulmányoztuk a bányákat és a geológiai jelenségeket. Így jártunk 1998-ban a bükkábrányi és visontai külfejtéseken, 1999-ben Hollóházán az emlékezetes talajcsúszásoknál, 2000-ben Mádon, 2002-ben a mályi téglagyár agyagbányájában és a nyéki tavaknál, 2003-ban a sajóbábony melletti bentonit előforduláson és a Darnó-zónában, 2005-ben Telkibányán.
Az újonnan alakult vállalkozások megerősödtek, és a kezdeti tapogatózások után megtalálták helyüket a piacon. Mindez azzal járt, hogy az egzisztenciális kérdések rendezése után mód és lehetőség nyílott arra, hogy a társulati élet felé is nyitni tudjon a tagság. Az elmúlt évek újra bebizonyították, hogy a nehéz gazdasági helyzet, a térség bányabezárásai ellenére él még az igény arra, hogy megismerhessük egymás eredményeit, gondolatait, munkáját. Ezt a célt jól megvalósíthatjuk a Társulat keretein belül, időt szakítva arra, hogy a szakmai eredményeket is kicserélhessük egymással.

Korábbi tisztségviselők    
Év: Tisztség: Név:
1986 - 1991 Elnök: Némedi Varga Zoltán
  Titkár: Majoros Lászlóné
    Deák János
  Mb. titkár: Magyar Károlyné
1991 - 1994 Elnök: Juhász András
  Titkár: Varró Tibor
1994 - 1997 Elnök: Juhász András
  Titkár: Kiss Péter
1997 - 2003 Tiszteleti elnök: Juhász András
  Elnök: Egerer Frigyes
  Titkár: Kiss Péter
2003 - 2006 Tiszteleti elnök: Juhász András
  Elnök: Földessy János
  Titkár: Kiss Péter