Tisztújítás 2018.

Tisztelt Tagtársaim!

A Magyarhoni Földtani Társulat életének meghatározó eseménye, a 2018. márciusában esedékes tisztújítás előtt állunk. Alapszabályunk értelmében a Tisztújító Közgyűlésen választjuk meg a következő három év folyamán hivatalban levő elnököt, társelnököket, főtitkárt, titkárt, a Választmány 24 tagját, az Ellenőrző Bizottság elnökét és tagjait, valamint a Fegyelmi és Etikai Bizottság elnökét. A választás előkészítése megkezdődött, a Választási Bizottság megkezdte munkáját. Az elnökség felhívására a területi szervezetek és szakosztályok az Ügyrendben meghatározott módon egy-egy tagot delegáltak a Választási Bizottságba. Választási ügyekben kérem, forduljanak hozzájuk bizalommal! Nevüket a tisztújítás minden egyéb információját tartalmazó weboldalán megtalálják! Az egyes tisztségekre való jelölések nyílt eljárásban, a szavazati jogú tagok teljes körére kiterjedően történnek. A jelölés határideje 2017. december 20. A jelölőlapok a kitöltési útmutatóval együtt letölthetők a tisztújítás oldaláról. A kitöltött jelölő lapokat postán, vagy e-mailben lehet eljuttatni Társulatunk titkárságára. Jelöltet állítani on-line is lehet, ugyanezen az oldalon. A jelölteket a Tisztújító Közgyűlés keretében titkos szavazás útján választjuk meg. A választás menetéről, a választható tisztségek köréről, az egyes tagok választhatóságának és újra választhatóságának szabályairól „A 2018. évi Tisztújítás Ügyrendje” rendelkezik.

Kérem a Tisztelt Tagtársakat, hogy a tisztújítás folyamatában a Társulat iránti elkötelezettséggel, megfontoltan és aktívan vegyenek részt!

Budapest, 2017. október 20.

Jó szerencsét!

Vörös Attila s.k.
a Választási Bizottság elnöke

Könyvajánló

Budapest Geokalauz

A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Tájegységi térképsorozatának részeként megjelent Budapest Geokalauz fővárosunk természeti szépségeit nemcsak sziklafalakban, kibúvásokban  mutatja be, hanem középületek falán, metróvonalak állomásain vagy akár bevásárlóközpontokban is láttatja. A könyv és a térkép fővárosunk és környékének geológiáját és hidrogeológiáját magyarul és angolul egyaránt ismertető, kiváló kirándulásvezető mindazok számára, akik fogékonyak az élettelen természet csodáira.

Szakáll Sándor, Fehér Béla, Tóth László: Magyarország ásványai

A gördülékeny, jó stílusban megírt könyv 15 földrajzi egységben összegzi ismereteinket Magyarország ásványairól, és a 16. fejezetben még az itt hullott meteoritokat is tárgyalja. A földrajzi egységeken belül a genetikai szemlélet érvényesül: a magmás, metamorf és üledékes képződmények sorrendjében, ezeken belül pedig - ahol erre szükség van - a földtani korok szerint tárgyalják a parageneziseket.

Hartai Éva: A változó Föld

A fényképekkel gazdagon illusztrált tankönyv földtani fogalmai és magyarázatai olyannyira közérthetőek, hogy a kötet mindazok számára hasznos olvasmány, akik érdeklődnek a Földünket alakító geológiai folyamatok iránt. A könyv kedvezményes áron vásárolható meg irodánkban!

Haas János (szerk): A múlt ösvényein - Szemelvények Magyarország földjének történetéből

A kötet Magyarország területének földtörténeti fejlődését olyan hazai geológiai látnivalók, földtani tanösvények látványos bemutatásával szemlélteti a nagyközönség számára is közérthető nyelven, amelyeket érdemes egy-egy hétvégi kirándulás keretében felkeresni. A könyv irodánkban megvásárolható.

Média megjelenések

2017.08.24 A Pécsi UNIV TV riportja a 2017. évi HUNGEO-ról
2017.08.21 HUNGEO 2017 - Pécsi Újság
2017.05.24 Kurdról kapta a nevét az évmilliókkal ezelőtt élt csiga - Tolnai népújság on-line
2016.12.31 Beszámoló a 8. Földtudományos forgatagról a Légkör c. folyóiratban