"KALAPÁCS ÉS SÖR"

Egynapos terepgyakorlat-sorozatot indítunk szeptemberben!

2018 őszétől Társulatunk új programmal bővíti palettáját: elsősorban hallgatóknak szervezünk egynapos, hétvégi terepgyakorlatokat a „KALAPÁCS ÉS SÖR” jegyében.

A terepbejárásra szeretettel hívunk minden hallgatót, aki szeretné a tanteremben tanultakat kézzelfogható tudásra váltani, és minden öregdiákot, aki szeretné a sok éve tanultakat felidézni. A programot – terveink szerint – félévente két-három alkalommal hirdetjük majd meg – az érdeklődés függvényében.

A terepbejárások tematikáját az Ifjúsági Bizottsággal közösen, a hallgatók igényei szerint alakítjuk ki: meglátogatunk klasszikus rétegsorokat bemutató feltárásokat, különleges problémákat felszínre hozó feltárásokat, de ellátogatunk működő bányákba és egyéb, a földtanhoz kötődő cégekhez is, szakértő vezetők irányításával. Az ötleteket, igényeket az Ifjúsági Bizottság elnökéhez Lange Thomashoz, vagy a Társulat főtitkárához Babinszki Edithez lehet eljuttatni.
Törekszünk arra, hogy a költségeket alacsonyan tartsuk, mégis sok mindent megmutassunk egy nap alatt (és persze, hogy a sör is beleférjen a programba), ezért előre láthatóan korai indulással, késői érkezéssel, otthonról hozott elemózsiával kell számolni.

Mivel a terepgyakorlatot elsősorban a hallgatók részére szervezzük, ezért ők elsőbbséget élveznek jelentkezéskor, az öregdiákokkal a buszon fennmaradó üres helyeket tudjuk feltölteni, a jelentkezések sorrendjében. Ezúton is kérjük öregdiákjaink szíves megértését, de bátorítjuk őket a jelentkezésre!

Első terepgyakorlatunkat szeptember 22-én szombaton tartjuk: 

Eocén üledékképződési környezetek és az üledékképződést kísérő szerkezeti mozgások (szinszediment szerkezetek) nyomai a Vértes és a Gerecse területén

Jelentkezési határidő: szeptember 12!

Jelentkezés és részletek

 

 

Könyvajánló

Föld és Ég II.

A Föld és Ég II. kötete a 2016. évi Sárospatakon rendezett Földtudományi Vándorgyűlés azonos című szekciója előadóinak előadását tartalmazza, cikk formájában, a kötetet Unger Zoltán szerkesztette.
Kapható a Magyarhoni Földtani Társulat titkárságán

Budapest Geokalauz

A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Tájegységi térképsorozatának részeként megjelent Budapest Geokalauz fővárosunk természeti szépségeit nemcsak sziklafalakban, kibúvásokban  mutatja be, hanem középületek falán, metróvonalak állomásain vagy akár bevásárlóközpontokban is láttatja. A könyv és a térkép fővárosunk és környékének geológiáját és hidrogeológiáját magyarul és angolul egyaránt ismertető, kiváló kirándulásvezető mindazok számára, akik fogékonyak az élettelen természet csodáira.

Szakáll Sándor, Fehér Béla, Tóth László: Magyarország ásványai

A gördülékeny, jó stílusban megírt könyv 15 földrajzi egységben összegzi ismereteinket Magyarország ásványairól, és a 16. fejezetben még az itt hullott meteoritokat is tárgyalja. A földrajzi egységeken belül a genetikai szemlélet érvényesül: a magmás, metamorf és üledékes képződmények sorrendjében, ezeken belül pedig - ahol erre szükség van - a földtani korok szerint tárgyalják a parageneziseket.

Hartai Éva: A változó Föld

A fényképekkel gazdagon illusztrált tankönyv földtani fogalmai és magyarázatai olyannyira közérthetőek, hogy a kötet mindazok számára hasznos olvasmány, akik érdeklődnek a Földünket alakító geológiai folyamatok iránt. A könyv kedvezményes áron vásárolható meg irodánkban!

Média megjelenések

2017.08.24 A Pécsi UNIV TV riportja a 2017. évi HUNGEO-ról
2017.08.21 HUNGEO 2017 - Pécsi Újság
2017.05.24 Kurdról kapta a nevét az évmilliókkal ezelőtt élt csiga - Tolnai népújság on-line
2016.12.31 Beszámoló a 8. Földtudományos forgatagról a Légkör c. folyóiratban