Könyvajánló

A Gerecse hegység földtana – könyv és térképmagyarázó

A Magyar Állami Földtani Intézet az 1960-as évek közepe óta rendszeresen végzi a Dunántúli-középhegység részletes földtani térképezését. Ennek a programnak a keretébe illeszkedik a Gerecse földtani felvétele, valamint térképének és a magyarázó kötetnek a közreadása is, erről a tájegységről korábban nem készült ilyen jellegű összefoglaló feldolgozás.

Föld és Ég II.

A Föld és Ég II. kötete a 2016. évi Sárospatakon rendezett Földtudományi Vándorgyűlés azonos című szekciója előadóinak előadását tartalmazza, cikk formájában, a kötetet Unger Zoltán szerkesztette.
Kapható a Magyarhoni Földtani Társulat titkárságán

Budapest Geokalauz

A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Tájegységi térképsorozatának részeként megjelent Budapest Geokalauz fővárosunk természeti szépségeit nemcsak sziklafalakban, kibúvásokban  mutatja be, hanem középületek falán, metróvonalak állomásain vagy akár bevásárlóközpontokban is láttatja. A könyv és a térkép fővárosunk és környékének geológiáját és hidrogeológiáját magyarul és angolul egyaránt ismertető, kiváló kirándulásvezető mindazok számára, akik fogékonyak az élettelen természet csodáira.

Szakáll Sándor, Fehér Béla, Tóth László: Magyarország ásványai

A gördülékeny, jó stílusban megírt könyv 15 földrajzi egységben összegzi ismereteinket Magyarország ásványairól, és a 16. fejezetben még az itt hullott meteoritokat is tárgyalja. A földrajzi egységeken belül a genetikai szemlélet érvényesül: a magmás, metamorf és üledékes képződmények sorrendjében, ezeken belül pedig - ahol erre szükség van - a földtani korok szerint tárgyalják a parageneziseket.

Hartai Éva: A változó Föld

A fényképekkel gazdagon illusztrált tankönyv földtani fogalmai és magyarázatai olyannyira közérthetőek, hogy a kötet mindazok számára hasznos olvasmány, akik érdeklődnek a Földünket alakító geológiai folyamatok iránt. A könyv kedvezményes áron vásárolható meg irodánkban!

Haas János (szerk): A múlt ösvényein - Szemelvények Magyarország földjének történetéből

A kötet Magyarország területének földtörténeti fejlődését olyan hazai geológiai látnivalók, földtani tanösvények látványos bemutatásával szemlélteti a nagyközönség számára is közérthető nyelven, amelyeket érdemes egy-egy hétvégi kirándulás keretében felkeresni. A könyv irodánkban megvásárolható.

Juhász Árpád: A kék bolygó vándora

A népszerű geológus e kötetében hat kontinens közel száz országában tett utazásai legszebb, legérdekesebb, legemlékezetesebb helyszínei közül válogatott. Kalandjait élvezetes stílusban tárja az olvasók elé, és lenyűgözően szép fényképekkel szemlélteti.

Juhász Árpád: Évmilliók emlékei

Juhász Árpád: Évmilliók emlékei

Juhász Árpád: Gleccserek a Föld hőmérői

A szerző utazásai során, közel ötven év alatt, sok-sok gleccsert végiglátogatva tapasztalta, hogy hosszuk és jégtömegük csaknem mindenütt drasztikus csökkent. A változások a több évtizedes csapadék- és hőmérsékletátlagokat tükrözik, így a gleccserek Föld legjobb hőmérői.

Báldi Tamás: Egy geológus barangolásai Magyarországon

A szerző több évtizedes földtani terepi tapasztalatai, gazdag szakirodalmi ismeretei birtokában hazánk egy-egy kistájára kalauzolja el a hétköznapi olvasót, s felfedi számukra, mi minden történhetett ott néhány tízezer, vagy akár több millió évvel ezelőtt.

Báldi Tamás: A történeti földtan alapjai

Az ELTE egykori professzora élvezetes stílusban mutatja be könyvében a Föld történetét meghatározó nagy jelenségeket, az óceánok, a hegységek, a kontinensek születésének és pusztulásának folyamatát, és felvázolja a Föld és az élet fejlődéstörténetének bámulatos útját.

Török Ákos: Geológia mérnököknek

Török Ákos: Geológia mérnököknek

Géczy Barnabás: Paleontológia I.

Géczy Barnabás: Paleontológia I.

Géczy Barnabás: Paleontológia II.

Géczy Barnabás: Paleontológia II.

Galácz András: Óceánok és sarkvidékek

Galácz András: Óceánok és sarkvidékek