Földtudományos forgatag 2019

Lezajlott a Földtudományos forgatag!
 

Köszönjük a kiállítók lelkes és fáradhatatlan munkáját, az előadók különleges előadásait és a támogatók hozzájárulását a rendezvény színvonalas megvalósításához!
Több mint 3000 érdeklődő látogatta meg a forgatagot a két napon, ez messze felülmúlja az előző évek látogatóinak számát.  Azt gondolom nemcsak a sok-sok gyermek lett gazdagabb izgalmas földtudományos élményekel, hanem minden résztvevő ízelítőt kapott a szakmánk szépségeiból és kihívásaiból. A szemfülesek a geosüti csodákat is megkóstolhatták, és persze kihirdettük a 2020 év ásványa és ősmaradványa szavazás eredményét: a nyertes ősmaradvány a Megalodon,  avagy az óriásfogú őscápa, míg a nyertes ásvány a színpompás turmalin lett.

Könyvajánló

Babinszki Edit: 150 éves a Földtani Intézet

Nem könnyű egy történelmi távlattal rendelkező és rendkívül sokoldalú tevékenységet folytató kutatóintézet történetét egy tartalmilag kerek egészet alkotó könyvben összefoglalni. Babinszki Editnek, a könyv Szerzőjének sikerült. Ebben nyilvánvalóan szerepe van újságírói, filmrendezői gyakorlatának, de legfőképpen az Intézethez fűződő érzelmi kötődésének. A könyv az MBFSZ Földtani Szakkönyvtárában kapható,  (1143 Budapest, Stefánia út 14.) ára 3210.- Ft.

Varga Andrea: Híd a kémiához (2019)

A földtudományok általános, szervetlen és fizikai kémiai alapjai. Egyetemi tankönyv (elektronikus tananyag), Szegedi Tudományegyetem, TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet, Szeged, 305 p. (https://doi.org/10.14232/eta.2019.2088)

Igazodva a XXI. század megváltozott igényeihez, felmerült az igény egy olyan modern szemléletű tankönyv fejlesztésére, ami földtudományi példákon keresztül tárgyalja a legfontosabb kémiai háttérismereteket.

Magyarország nemzeti atlasza: természeti környezet

Kocsis Károly (főszerk.) 2018. Magyarország nemzeti atlasza: természeti környezet
Magyar Tudományos Akadémia, Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Földrajztudományi Intézet, Budapest.

ISBN 978-963-9545-56-4 (kötet)
ISBN 978-963-9545-55-7ö (összkiadás)

2018
A Gerecse hegység földtana – könyv és térképmagyarázó

A Magyar Állami Földtani Intézet az 1960-as évek közepe óta rendszeresen végzi a Dunántúli-középhegység részletes földtani térképezését. Ennek a programnak a keretébe illeszkedik a Gerecse földtani felvétele, valamint térképének és a magyarázó kötetnek a közreadása is, erről a tájegységről korábban nem készült ilyen jellegű összefoglaló feldolgozás.