Szenek másként - rövidkurzus, Miskolc

November 19-21. (hétfő–szerda)
Miskolci Egyetem

Szenek másként – coal alternatives
Rövidkurzus – short course

Szervezők:
A rövidkurzust a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara, a Kar Természeti Erőforrások Kutatási és Hasznosítási Szakkollégiuma, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat, az MTA MAB Bányászati, földtudományi, környezettudományi Szakbizottsága, a Pécsi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Magyarhoni Földtani Társulat Észak-Magyarországi Területi Szervezete és Nyersanyagföldtani Szakosztálya közösen rendezi a Tudomány Ünnepe eseménysorozat keretében, A TEXPRESS program részeként, az MTA MAB és a NTP 2018-SZAKKOLL program támogatásával.

Első körlevél
A nyolc éve húzódó Energetikai Ásványvagyon hasznosítási és Készletgazdálkodási Cselekvési Terv elfogadására július végén pont került. Ez úgy a nemzetgazdaság, mint a kapcsolódó szakmáink szempontjából kiemelt fontosságú esemény. Ennek révén a szén újra a földtani, bányászati szakmák, vegyipari stb. ágazatok palettájára kerül.

A rövidkurzus célja, hogy az egyetemi hallgatóság, illetve az érdeklődő szakemberek, akár a közvetlenül kapcsolódó társszakmák művelői számára hozzáférhetővé tegye a szénnel kapcsolatos régi és legújabb hazai ismereteket, kutatási eredményeket.

A háromnapos rendezvényen előadások, terepgyakorlat, kapcsolatteremtésre és kikapcsolódásra alkalmas programok lesznek az alábbi témákban:
* Kőszénföldtan - szénkőzettan alapok
* Digitális szénkataszter – alkalmazások
* Szén karottázs esettanulmányok
* Szénben dúsult nyomelemek geokémiája
* Borsodi medence kőszén előfordulásai
* Bányászati kitermelési modellek borsodi széntelepekre -
* Szén előkészítési eljárások
* Pernye másodlagos alkalmazások
* Szén elgázosítás, szénhez kötött metán
* Szén és közgazdaság – hagyományos és alternatív módszerek összehasonlítása
* Terepgyakorlat: Felsőnyárád külfejtés, Rudabánya lignit, Szénelgázosítás
* Szénporos klubest/szakestély,

A rövidkurzus előadási nyelve magyar, tolmácsolással angolra, angol nyelvű diákkal. Az előadók az MBFSZ, a Miskolci Egyetem, Pécsi Egyetem, Debreceni Egyetem munkatársai, a most zárult Hazai szénvagyon hasznosítási projekt résztvevői.
A kurzus teljesítése az BSc, MSc, PhD hallgatók képzésében elismerhető, illetve egyeztetés alatt van elismertetése a Magyar Mérnök Kamara továbbképzési kreditjeként.

A program a TEKH tagjai számára ingyenes, más egyetemi hallgatók számára kedvezményes, egyéb résztvevők számára a teljes program 30,000 forint + ÁFA (egyetemi hallgatóknak 20,000 forint + ÁFA), vagy egy előadói napon részvétel 9,000 forint + ÁFA (Egyetemi hallgatóknak 6,000 forint + ÁFA). Ez a díj az előadáson, terepgyakorlaton való részvételt, tananyagot, frissítőket és kávét, büféebédet foglalja magában. A fizetés módjáról részletesen a második körlevélben küldünk tájékoztatást.
Kérjük, hogy jelezze előzetes részvételi szándékát az alábbi webcímen található regisztrációs lap visszaküldésével október 20-ig:
https://docs.google.com/forms/d/1mO_SqzngpW60WK-nsNnjOiritcbB_KEEOHMhvv9...

Jó szerencsét!  Üdvözlettel a TEKH szervezők:

Földessy János: foldfj@uni-miskolc.hu    +36 30 297 3246
Mikita Viktória: hgmv@uni-miskolc.hu    + 36 70 609 3353
Nagy Sándor: ejtnagys@uni-miskolc.hu  + 36 20 321 7761