Kétnapos kirándulás Aggtelekre: Baradla hosszú túra + Rákóczi-barlang. Jelentkezés január 8-ig!

Tisztelt Tagtársak, Érdeklődők!

Földtani és kultúrtörténeti értékeink nyomában az Aggteleki-karszton
Január 19–20. (péntek–szombat)

Szeretettel várjuk az érdeklődőket a „Földtani és kultúrtörténeti értékeink nyomában” c. terepbejárás sorozat legújabb kirándulására, az Aggteleki-karsztra.

Program:
Január 19. péntek:
7.00 óra indulás a MFT titkárságáról autóbusszal Miskolcra, majd tovább a Bódva-völgyében először Szalonnára, ahol az Árpád-kori kis templomot, majd Tornaszentandrásra, ahol a két szentélyű barokk templomot tekintjük meg. Ez után az Esztramosi Rákóczi-I.-barlangba látogatunk el. Szállásunk Jósvafőn, a Tengerszem-szállóban lesz, kétágyas szobákban, ahol meleg vacsorát és másnap reggelit, valamint ebédet kapunk.

Január 20. szombat:
Reggel átbuszozunk Aggtelekre, a Baradla-barlang főbejáratához, és elindulunk a hosszú barlangtúrára: Aggtelek – Jósvafő kb. 7 km a föld alatt. A barlangból 14 óra körül jövünk ki. Jósvafőn a szállóban kapunk ebédet, majd 15–16 óra között indulunk vissza Budapestre, érkezés cca 19 órakor.

A részvételi díj tartalmazza az autóbuszos utazás, a szállás, a pénteki vacsora, a szombati reggeli és  ebéd, valamint a barlangi belépők árát. 29.845.- Ft/fő

Jelentkezési határidő: 2018. január 8.
A túrát csak megfelelő számú jelentkező esetén tudjuk megtartani, ezért kérjük a jelentkezési határidő pontos betartását!

On-line jelentkezési felületet talál a honlapon, illetve jelentkezését elküldheti e-mail-ben is a titkarsag@mft.t-online.hu címre.

Vezetőnk a barlangokban: Leél Őssy Szabolcs társelnökünk, a Magyar Karszt és Barlangkutató Társulat elnöke lesz.

Tudnivalók, hasznos tanácsok a barlangok bejárásához:
Rákóczi-I-barlang (az egyik legszebb kiépített magyar barlang):
A barlang egy hajdani bányatárón át közelíthető meg. Kiépített, villanyvilágítással ellátott, de viszonylag meredek 50 lépcsőn kell lemenni, és egy létraszerű lépcsőn föl (cca. 30 fok) és vissza. Két kis tó található benne, és a barlang falait hihetetlenül gazdag cseppkő-borsókő kombináció borítja 

Baradla, hosszú túra:
Az 1995 óta az UNESCO Világörökséghez tartozó terület (az Aggteleki-és a Szlovák karszt barlangjai) "zászlóshajójában" megyünk végig a hosszú túrán. A túrát Aggteleken kezdjük: a kivilágított, lebetonozott részen teszünk meg másfél km-t, aztán kb. 3 km kivilágítatlan szakasz következik. Utunk ezen a szakaszon kitaposott ösvényen halad, amely átvisz kb. 150 kis beton hidacskán, egyes helyeken, betonlépcsőkön, azonban nincs szilárd útburkolat és villanyvilágítás. Az utolsó 2500 m-en Jósvafőig az út lebetonozott és villanyvilágítással ellátott. Összesen tehát kb. 7 km -t teszünk meg a föld alatt. Meghajolni, letérdelni, kúszni, vízbe lépni nem kell, de mindenki hozzon magával világító eszközt, bár néhány nagyobb lámpát kapunk.

Felszerelés: 
A barlangokban cca 11 °C van, várhatóan kellemesebb lesz, mint a kinti hőmérséklet.
Ruházat: kényelmes meleg ruházat, túrabakancs
Világító eszköz szükséges a Baradla hosszú túrájához.

Jelentkezési határidő: 2018. január 8.
A túrát csak megfelelő számú jelentkező esetén tudjuk megtartani, ezért kérjük a jelentkezési határidő pontos betartását!

On-line jelentkezési felületet talál a honlapon, illetve jelentkezését elküldheti e-mail-ben is a titkarsag@mft.t-online.hu címre.

Jelentkezési lap az Aggteleki kirándulásra: 2018. január 19–20.

Név:……………………………………………………………………………………
Számlázási cím: ………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………………
Postacím, ahová a számla küldését kéri: ……………………………………………
………………………………………………………………
Telefonszám (mobil): ………………………………………………………………………….
Szobatárs megjelölése: ………………………………………………………………………...
Vegetáriánus étkezést kérek: Igen / Nem

 

Dátum: 
                                                Aláírás