Ásványi nyersanyagok minőség meghatározási módszerei - 2021. 05. 20, online, regisztrálni kell!

2021. május 20. (csütörtök) 16.00 óra
online

MTA Miskolci Akadémiai Bizottság BFK Szakbizottsága, Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar, TEKH szakkollégium – DigiGeo, Magyarhoni Földtani Társulat

PANDÉMIA RÖVIDKURZUSOK 2021
ÁSVÁNYI NYERSANYAGOK MINŐSÉG MEGHATÁROZÁSI MÓDSZEREI


Három igen gyakran alkalmazott földtudományi kémiai és ásványtani elemzési módszer részleteit mutatják be az egyetem oktatói és tudományos kutatói. A mérési módszerek ismertetése, pontossága, detektálási határok bemutatása mellett kitérnek az előadások az. előnyök és hátrányok ismertetésére, a szükséges mintaelőkészítési lépések bemutatására és a fontosabb alkalmazási területekre.

  • 16:00 – 16:30   Nyomelemek meghatározása ICP-OES módszerrel –  Dr. Bánhidi Olivér (Miskolci Egyetem, Anyagtudományi Kar, Kémiai Intézet)
  • 16:30 – 17:00   Főelem koncentrációk meghatározása hullámhossz-diszperzív röntgen fluorescens (WDXRF) technikával – Dr. Móricz Ferenc (Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar, Ásványtani–Földtani Intézet)
  • 17:00 – 17:30   Ásványtani összetétel meghatározása röntgen-pordiffrakciós (XRD) eljárással – Dr. Kristály Ferenc (Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar, Ásványtani–Földtani Intézet)
  • A kémiai és az ásványtani összetétel szerepe a perlit – mint nemérces ásványi nyersanyag – minőségében és minősítésében. A duzzaszthatóságot befolyásoló paraméterek. A bánya bemutatása. A bányászati, termelési, duzzasztási és osztályozási eljárások bemutatása. A szükséges minőségi paraméterek. A duzzasztott perlit felhasználási területei. A Perlit-92 Kft által termelt perlit és duzzasztott perlit – mint késztermék – termelésének mennyiségi és minőségi összehasonlítása európai és globális termelőkkel.
  • 17:30 – 18:00   Kémiai és ásványtani összetétel szerepe a perlit minőségben és duzzaszthatóságában – Hacskó Péter (Perlit-92 Kft, Pálháza)
  • 18:00 – 19:00   Kérdések és kötetlen beszélgetés

A rövidkurzuson a részvételhez  a korlátozott létszám miatt előzetes regisztráció szükséges.
Regisztrálni az alábbi űrlap kitöltésével lehet, május 18-ig:

https://forms.gle/6tyc72s1xtaJFgQz9

A regisztrált résztvevőknek emailben belépő kódot küldünk.

TEKH TAGOKNAK A RÉSZVÉTELÉRT TEVÉKENYSÉGI KREDITET ÍRUNK JÓVÁ
Az  előadásokon résztvevők számára  igény esetén képernyő fotó megküldése ellenében részvételi bizonyítványt küldünk.

Móricz Ferenc
Földessy János
ME MFK TEKH Szakkollégium