Kókay terepi napok

Október 9–10 (péntek-szombat)

Kókay terepi napok

Kedves Kollégák!


Az elmúlt évekhez hasonlóan az Általános Földtani Szakosztály és az MTA X. osztály Szedimentológiai Albizottsága idén is megrendezi közös őszi terepbejárását.
A terepbejárás helyszíne: Bükk hegység
Regisztráció: https://forms.gle/LMNkJqrnNAdqmiCn8

A terepbejárás témája: A kirándulás során olyan feltárásokat tekintünk meg, ahol nem egyértelmű, hogy hogyan jöttek létre a látható szerkezetek. A szerkezetek lehetnek 1) redők, melyek lehetnek tektonikusak vagy üledékes deformációs eredetűek (slump fold); 2) kőzetlencsék, amelyeket kőzethurkaként (boudin) vagy oliszolitként (gravitációsan áthalmozott tömbként) értelmezhetünk; 3) vetők, melyek lehetnek az üledékképződéssel közel egyidősek, vagy jóval későbbiek. A feltárások Bükkzsérc mellett, illetve Eger melletti Almár völgyben és a bátori Laskó-völgy környékén találhatóak. Emellett, megtekinthetjük a Nekézsenyi-rátolódást és a kapcsolódó szerkezeteket, üledékszerkezeteket; utóbbiak alapján egy nagy redő átbuktatott szárnya rajzolódik ki. A közös megfigyelések segíthetik a bükki rétegsorok és azok deformációinak jobb megértését.
Amennyiben felkeltettük érdeklődést a meghirdetett programunk iránt, kérem legkésőbb 2020.szeptember 20-ig regisztráljon a fentebb megtalálható link segítségével.

Program:
Péntek:
•    Találkozás az első terepi megállónál a Bükkben (11 órakor)
•    Feltárások megtekintése
•    A szállás elfoglalása (18 órakor)
•    Előadások meghallgatása (ld. lentebb)
•    Meleg vacsora
Szombat:
•    Indulás a szállásról (9 órakor)
•    További terepi megállók megtekintése
•    Indulás haza (16 órakor)

Előadások: A pénteki napon 19 és 20 óra között, több tizenöt perces előadásra kerül sor, melynek részleteiről későbbiekben adunk majd tájékoztatást
Szállás:
Péntek este a Bábakalács Erdei Iskolában (www.bnpi.hu/hu/szallas/babakalacs-erdei-iskola) fogunk megszállni, ahol az előadások megtartására is van lehetőség. A szállásköltség 3.400 Ft/Fő/éj, mely összeget a helyszínen, készpénzben tudja kifizetni. A szállás pontos címe: 3324 Felsőtárkány, Ifjúság út 34.
Utazás és a terepen történő közlekedés: Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is saját gépjárművekkel szeretnénk megoldani a pénteki és szombati terepbejáráson történő közlekedést. Az autók számának lecsökkentése érdekében, arra szeretnénk kérni mindenkit, hogy tájékozódjon a kollégák körében, hogy minél hatékonyabban tudjuk összehangolni az egy autóra jutó személyek számát.  
Reméljük felkeltettük érdeklődését a fentebb vázolt témákkal és számíthatunk részvételére a bükki terepbejárásunkon. Amennyiben részt kíván venni a meghirdetett programon, kérem regisztráljon, hogy a szállást már a létszám ismeretében tudjuk megszervezni!
Mindenkit szeretettel várunk a fenti rendezvényre!

Köszönettel:
MFT Általános Földtani Szakosztály Vezetősége